Не промокають, не забруднюються і витримують до -10: благодійники створюють унікальні спальники для військових

22.11.2023

Нашим захисникам часто доводиться спати просто неба під дощем і снігом.

 

Аби врятувати їх від холоду, благодійний фонд «Рій» створив унікальні спальні системи, що не промокають у дощ і витримують температуру до 10 градусів морозу.


 Вже перша реакція на новинку з фронту підтвердила потрібність цих моделей.

 

«Я вперше за пів року спав, наче в ліжку, — процитувала відгук бійця засновниця фонду Діана Ільницька. — Почути ці слова було надзвичайно приємно, оскільки боєць якраз був на виході. Тобто серед холоду».


Перед тим як розробити систему, автори ідеї ретельно вивчали найкращі зразки подібних «спальників» інших країн та НАТО, а також провели безліч консультацій з військовими, технологами і альпіністами.

 

Виріб отримав назву Riy Military Sleeping System і має три складові — теплоізолюючий килимок, водонепроникний чохол і безпосередньо спальник.

 

Кожен елемент розроблений так, аби військовому було тепло і зручно. Ця модель також дуже простора, тому заночувати можна в повній амуніції. Ще одна цікава знахідка — унікальна «змійка».

 

Вона розстібається настільки легко і швидко, що в разі небезпеки вибратися назовні буде нескладно.


Минулого року завдяки донатам «Рій» із партнерами пошив і відправив на фронт за офіційним запитом ЗСУ близько 500 спальників.

 

Цього року кількість збільшили до 2 тисяч, але вона закриває лише 1-2 відсотки потреб війська. Аби зібрати більше коштів, фонд разом з фірмою-виробником ROCK FRONT запустив їх у продаж. Тепер бійці можуть купувати системи самостійно, фінансуючи тим самим випуск наступних партій.

 

Але оскільки вони недешеві — 9 тис. 500 гривень, — було б добре, аби цю технологію взяли до уваги у Міністерстві оборони для масового випуску моделей. Зараз головна мета виробників — домогтися того, аби у відомстві змінили теперішні розробки спальників на більш сучасні та зручні.