«Чим більше росіян ми вб’ємо зараз...» У Києві завершився тривалий фестиваль пам’яті Романа Ратушного

06.09.2023
«Чим більше росіян ми вб’ємо зараз...» У Києві завершився тривалий фестиваль пам’яті Романа Ратушного

До фестивальної програми доєдналася легендарна Ада Роговцева. (Фото Юрія Вереса зі сторінки фестивалю.)

Вісім разів, щодва тижні — з 27 травня до 3 вересня, — небайдужі у Києві зустрічалися на локації фестивалю «Протасів Яр», який присвятили пам’яті загиблого торік під Ізюмом громадського активіста, розвідника 93-ї бригади «Холодний Яр» Романа Ратушного.

 

Насичена програма відбувалася за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» та програми House of Europe.


Активності проходили на галявині, за кількасот метрів від якої привертають увагу на довгій стіні написи: «Роман Ратушний. Герої не вмирають» та «Незламні. Азов — сталь».

 

А ще цитата полеглого захисника: «Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям». Зустрічалися на кілька годин щоразу актори, письменники, інші дивовижні люди, які ділилися важливим, наповнювалися спілкуванням і сенсами. Показували українське кіно.


Важливо згадати, що у 2019 році Роман Ратушний очолив громадську ініціативу «Захистимо Протасів Яр», яка боролася проти будівництва трьох багатоповерхівок у парковій зоні Києва. Забудовник «Дайтона Груп» звернувся до суду, намагаючись продовжити зведення багатоповерхівок.

 

28 липня 2020 року КМДА повернула Протасовому Яру статус зеленої зони. А в жовтні суд визнав дозвіл на забудову неправомірним. Урешті-решт статус зеленої зони парку Протасів Яр у Києві підтвердив касаційний суд у січні 2022-го.


9 червня минулого року 24-річний голова громадської організації «Захистимо Протасів Яр», до того учасник Євромайдану Роман Ратушний, який добровільно став до лав Сил оборони України після початку повномасштабного наступу росії, поліг у бою під Ізюмом.

 

За недовгий, але славний час оборони Батьківщини активіст брав участь у боях під Києвом, потім на Сумщині та на Харківщині. Логічно, що фінальна розмова цьогорічного фестивалю була присвячена пам’яті Романа Ратушного — громадського активіста, українського героя, молодої людини, друга і однодумця.


Скажімо, у межах фестивалю 19 серпня відбувалися читання «Kures перекладається як боротьба». Загалом, це цитата з передмови Аліма Алієва до четвертого тому антології «Кримський інжир», де Алім згадує кримськотатарський національний вид спорту kures (куреш).

 

Художні тексти кримськотатарською та українською декламували Світлана Поваляєва, Світлана Тараторіна, Ахтем Сеітаблаєв, Дмитро Лазуткін, Мустафа Аметов, Алім Алієв, Олена Гусейнова.

Фото Валентини САМЧЕНКО


Тоді, у сьомий день фестивалю, також проводиди дискусію «Опір в Криму сьогодні» за участі Рефата Чубарова. Голова Меджлісу кримськотатарського народу розповідає, що Україну в Криму підтримують сотні тисяч людей, які виступають проти окупаційної влади.

 

Вони живуть в умовах посилення тиску на кримськотатарське та українське населення півострова; в умовах погіршення ситуації з політв’язнями; зміцнення російськими окупантами Криму як військової бази; в умовах мобілізаційного процесу, запущеного росією, в умовах несвободи й дискримінації.

 

А відкривала День Криму публічна розмова з Мустафою Джемілєвим — ще одним лідером кримськотатарського народу, депутатом Верховної Ради України.


На шостій фестивальній зустрічі була неймовірна Ада Роговцева. Із командою вона представила програму «З тими, кого люблю». Проєкт народився в серпні 2014 року, коли група акторів почала їздити до зони АТО з виступами для цивільних східних областей України та наших захисників.

 

І список неймовірних учасників фестивалю можна довго продовжувати: акторки Наталія Сумська, Ірма Вітовська, режисерка Наталка Ворожбит, в’язень Кремля Володимир Балух і багато інших.


Окремі події організатори обіцяють проводити у міжсезоння до наступної весни, коли має розпочатися другий сезон фестивалю «Протасів Яр».