Шахова дошка прихованої геополітики: світ боїться програшу рашизму?

16.08.2023
Шахова дошка прихованої геополітики: світ боїться програшу рашизму?

Джо і Хайтер Байдени.

В період хаосу війни не так легко розібратися у системі найкорумпованіших паліїв війни та «найчесніших миротворців» міжнародного політичного істеблішменту.

 

А з іншого боку, ця трагічна і водночас доленосна для України троща, незважаючи на бажання статусних міжнародних злочинців залишити все у таємниці, виволікає їх на тло присуду історії.

 

Так працює закон очищення: випробування владою, грошима, вседозволеністю і... війною.


Загадковість американського табу щодо України дещо почала прояснятись після того, як чималий медійний галас спричинила стаття в журналі Nеwsweek, про що ми вже писали.

 

Нагадаємо, йдеться про певні домовленості між Вашингтоном та москвою напередодні великого вторгнення, що, по суті, стало для кремля своєрідним «дозволом» на всі ті звірства, що їх примножила на українській землі після 24 лютого 2022 року росія.

Ціна зволікання — тисячі життів українців

Однак у цьому міжнародному табу для України є дві новини. Почнімо з поганої. Вона полягає у тому, що нашим ворогам щоразу вдається суттєво уповільнити процес допомоги Україні. Ціна цього зволікання — десятки тисяч життів українських воїнів та мирних мешканців.

 

Водночас, як стверджують фа­хівці військової справи, сотня (а ще краще — дві) винищувачів F-16 в українському небі за тиждень покінчили б із цією проклятою війною.


Хороша новина полягає в тому, що нашим друзям щоразу вдається долати штучні та абсурдні табу в підтримці України, які США самі на себе накладають.


Скажімо, українська діаспора в США воює на своєму фронті. Зокрема медійники.


Нещодавно в Америці було оприлюднено дані ФБР щодо однієї історії, котра має свій кримінальний шлейф в Україні, але наразі актуалізувалась і в Америці. Імовірно, прийдешні вибори президента США — не остання причина цього.

 

Це медійний скандал довкола корупційної американсько-української історії приватної газовидобувної української групи Burisma («Бурісма»), що кидає тінь на президента Джо Байдена. Цим поділились американські журналісти українського походження Єфим Владимирський, Богдан Боровець, Юрій Підвальний.


Отже, згадану справу ФБР розслідувало три роки. А нещодавно сенатор Чак Граслі опублікував результати розслідування.


Граслі є членом юридичного комітету Сенату США. Варто сказати, що цей документ був сформований наприкінці червня 2020 року, коли президентом був Дональд Трамп. А розслідування стосуються чинного президента Джозефа Байдена та його сина Хантера. У документі йдеться про ймовірне отримання хабарів на 5 мільйонів доларів кожному.


Чак Граслі опублікував цей секретний документ як виняток із правил. Він, за американським законодавством, вважається таким, коли ідеться про зловживання держави, котра намагається їх приховати.

 

Тому іншого виходу, як дати людям інформацію, щоб змусити державу щось робити, в американських сенаторів не було. Чак Граслі пішов на цей ризикований крок, незважаючи на те, що в американській практиці таких свідків намагаються засудити, вони довго не можуть знайти собі роботу, їх таврують як «небезпечних» тощо. Тобто для публікації такого свідчення про зловживання держави потрібна мужність.


Тема розслідування Конгресом США стосується зловживань своїм впливом Джо Байдена, коли він був віцепрезидентом. Зазначимо, у той період Байден бував в Україні, оскільки відповідав за зв’язки з нашою країною.

Burisma по-американськи

Отже, цей документ повідомляє, що в 2016 році засекречений агент ФБР був консультантом власника української компанії Burisma, яку заснував ексміністр екології часів Януковича Микола Злочевський.

 

Згаданий агент консультував бізнесмена, як цю компанію поставити на облік фондової американської біржі, щоб узяти гроші й загалом легалізувати її. Він радив безпосередньо Злочевському різні шляхи, але той наполягав на своєму: купити в США іншу компанію і вирішувати справи за допомогою Хантера Байдена через його батька. Саме тоді відкрили кримінальні провадження щодо цієї компанії, які розслідував генеральний прокурор України Віктор Шокін.


До речі, сьогодні українська історія цієї теми виглядає так. Нещодавно український суд виніс вирок у вигляді зобов’язання колишнього мене­джера компанії Burisma Group, який намагався підкупити антикорупційні органи, перерахувати 100 млн грн на спеціальний рахунок United 24.


Гроші призначалися на закриття кримінального прова­дження за підозрою ексміністра екології Миколи Злочевського, яке восени 2019 року Генеральна прокуратура передала до НАБУ за підслідністю.


А в 2016 році в Америці агент-радник переконував не вирішувати свої кримінальні питання через Байденів, бо це погано виглядатиме, може викликати міжнародний скандал, краще вже працювати напряму і якось це вирішувати з прокуратурою.

 

Однак Злочевський дав йому зрозуміти, що вже пізно щось міняти, бо, мовляв, він уже заплатив гроші Байденам: по 5 млн доларів кожному, щоб вони вирішили питання з генпрокурором Віктором Шокіним. Закінчилось усе тим, за словами Єфима Владимирського, що в 2016 році Віктора Шокіна звільнив тодішній президент Петро Порошенко.


Як стверджує Владимирський, президент Байден шантажував тим, що не дасть 1 мільярд доларів Україні, в якій другий рік ішла війна на сході, якщо Шокіна не звільнять. За свідченням агента ФБР, Порошенко дуже не хотів цього робити.


Нагадаємо, Хантер Байден від травня 2014 року працював одним із членів ради директорів газодобувної компанії Злочевського й отримував близько 50 тисяч доларів щомісяця.

Увечері стільці — вранці гроші...

«Після того як президент Порошенко у квітні 2016 року звільнив Шокіна, у травні експерти МВФ зустрічалися в Києві з представниками української влади, — каже Єфим Владимирський. — І вони сказали, що не можуть надати транш, тому що Україна не додала якихось відчутних показників економічних успіхів (чи неуспіхів).Тобто ці гроші не дали навіть після того, як Порошенко звільнив Віктора Шокіна.


Транш прийшов після наступного кроку, в серпні 2016 року, коли в Америці були президентські вибори. Кандидатом від Демократичної партії була Гілларі Клінтон, а від Республіканської — Дональд Трамп. І тоді в газеті The New York Times з’явилась стаття про чорну бухгалтерію Януковича, в якій був скомпрометований юрист, лобіст, політконсультант, очільник виборчої кампанії Трампа Пол Манафорт.


А за день до виходу статті в NYT Джо Байден розмовляв із Петром Порошенком, після цього п’ятий президент України сказав, що, можливо, Україна все ж отримає очікуваний транш. Через декілька днів після виходу статті тодішній очільник НАБУ Артем Ситник опублікував копії чорної бухгалтерії. Манафорт одразу пішов з поста очільника ви­борчої кампанії Трампа з великим скандалом. У цей же день,18 серпня, Байден знову розмовляв з Порошенком».


І 16 вересня цей 1 млрд доларів усе ж надійшов в Україну.


Нагадаємо вже виворіт цієї історії. У 2019 році президент США Дональд Трамп телефонував президенту України Володимиру Зеленському й казав, що якщо Зеленський ініціюватиме розслідування проти Хантера Байдена, то тоді він надасть Україні 200 чи 300 мільйонів доларів. Як відомо, за ці вимоги демократи ініціювали відставку Трампа.

Риторичні «чому?»

Наразі демократи невдоволені своїм президентом, вони дорікають Байдену, що він валить економіку США. Також вони звинувачують його, що він працює проти США і проти України.


Юрій Підвальний вважає, що війна давно вже могла б закінчитись, якби Україна отримала достатньо військових та технологічних засобів.


«Чому ООН не визнає путіна міжнародним терористом? Тому що Білий дім цього не хоче. Чому Байден заявив, що F-16 Україні не потрібні, хоча всі військові експерти наполягають на зворотному? Риторичні запитання!» — обурюється журналіст.


Так само відкривається, чому Байден не визнає росію дер­жавою-спонсоркою тероризму; чому він не задіяв, як обіцяв, закон про лендліз для України; чому Байден зняв санкції з «Північних потоків» у 2020 році...
І, здається, «Рамштайн» створений не для того, щоб надавати допомогу Україні, а щоб контролювати й стримувати її.


Також американські журналісти вважають, що президент США Джо Байден, радник президента Сполучених Штатів, симпатик росії Джейк Салліван та колишній глава ЦРУ, а нині член президентського кабінету Білого дому Вільям Бернс мають бути «засуджені разом з путіним за розв’язування війни в Україні».

Реальність конспірології

«Ми протягом двох років говорили, що Байден працює на боці кремля, але нам ніхто не вірив, і настав час, коли ця інформація отримала розголос і підтвердження», — каже журналіст Богдан Боровець.


Будьмо відверті, про високий інтелект ні Байдена, ні президента Франції Макрона, ні канцлера ФРН Шольца та декотрих інших лідерів розвинених країн говорити не доводиться. Звісно, такими легше маніпулювати, особливо коли показуєш їм євро чи долар.


Однак колись стане відомо, хто проти кого працював, але вже зараз, як кажуть американські медійники, Україна має розуміти, що є міжнародна група людей, яка грає проти України і керує президентами в Європі та США.


«Незважаючи на те, що ще немає достатньої інформації, — і Україна, і ті, хто хоче для неї перемоги, повинні над цим працювати, шукати, викривати цю організацію.
Ми повинні чітко знати й розуміти, хто є друзями, а хто ворогами України», — переконаний Боровець.


І, можливо, першим дзвіночком, котрий прозвучав для ймовірних учасників міжнародної конспірологічної групи, є озвучені претензії президента Зеленського до Ізраїлю і його вимога виключити цю країну з формату «Рамштайну». Оскільки Ізраїль не надав Україні суттєвої допомоги. Натомість використовує у власних цілях інформацію, отриману під час особистих зустрічей.

 

«Їх (Ізраїль) цікавить винятково користь для себе і додаткова комунікація зі США в рамках політики «Рамштайну». І політика на Сході, й ізраїльсько-російський вектор ідуть урозріз із нашими, — цитує Зеленського канал Корупція.info. — Тож сподіватись на підтримку й допомогу — таку, яку надавав Ізраїлю український народ під час Другої світової війни, не варто».


Можливо, це і є той криголам, котрий змінить розстановку сил і вектор розвитку України у світі?