«Найгірший законопроект»: головне із законопроекту «Слуги народу» закону про Київ

04.10.2019
«Найгірший законопроект»: головне із законопроекту «Слуги народу» закону про Київ

Депутати проголосували в першому читанні новий закон про столицю.

Усе менше й менше депутатів приходить на роботу до парламенту. На початку засідання в залі було зареєстровано 371 депутата.
 
 
Від самого ранку народнi обранцi дискутували щодо нового закону про столицю. Проти цього документа виступили всі фракції, окрім «Слуги народу».
 
 
«Це найгірший законопроект, який я коли-небудь бачила та читала. Він суперечить і Конституції України, і Цивільному кодексу», — заявила депутатка від «Батьківщини» Альона Шкрум.
 
Підтримали колегу фракції «Європейської Солідарності», «Голосу» та «Опозиційної платформи — За життя».
 
«Головна проблема цього законопроекту в тому, що ні­хто не запитав думки киян, чи підтримують вони такі ініціативи, чи влаштовують їх такі зміни. Ми виступаємо категорично проти прийняття даного документа», — заявив голова фракції Юрій Бойко. 
 
А розглядали депутати законопроєкт авторства нардепа від «Слуги народу» Олександра Ткаченка. За цим документом, пропонується відновити районні ради в Києві як представницькі органи жителів районів столиці.
 
Загальний склад Київської міської ради планується скоротити до 80 депутатів. Кількість депутатів районної ради  встановити на рівні 20 осіб.
 
Повноваження Київміськдержадміністрації автори радять передати Київському магістрату, який, зокрема, відповідатиме за цільове призначення земельних ділянок у Києві.
 
Київський міський голова, у разі остаточного прийняття документа, очолюватиме Київський магістрат — виконавчий орган Київміськради, головуватиме на засіданнях Київської міської ради, а голова КМДА здійснюватиме нагляд за дотриманням Конституції та законів України й координуватиме діяльність територіальних органів влади. 
 
У свою чергу, мер Києва Віталій Кличко заявив, що новий закон суперечить інтересам киян.
 
«Якщо цей закон ухвалять, кияни зі своїх кишень платитимуть зарплату депутатам Київради. У столиці дiятиме своя, не така, як у всій країні, виборча система», — наголосив очiльник столицi.
 
Вiн також розкритикував норму стосовно Київради, яка передбачає ухвалення рішення третиною обранців. Також у законопроєкті, за словами Кличка, конкретно не визначено повний перелік повноважень київського міського голови та голови КМДА. «Хто за що відповідатиме і чи не будуть повноваження перетинатися — досі не зрозуміло», — зауважив вiн. 
 
Проте, незважаючи на заклики депутатів не голосувати за документ, а спершу дооопрацювати, депутати від «Слуги народу» у кількості 244 голосів таки ухвалили його в першому читанні. Уже найближчим часом парламентарiї планують доопрацювати документ i проголосувати за нього в цілому. 
 
Окрім цього, депутати встигли проголосувати в другому читанні законопроєкт, яким скасовується державне фінансування партій, що не подолали п’ятивiдсотковий поріг на виборах до Верховної Ради.
 
Зміни передбачають, що щорічно партіям виділятимуть 0,01 частинини від мінімальної заробітної плати, помножену на загальну кількість виборців по багатомандатному виборчому округу на останніх виборах у Раду. Зараз цей коефіцієнт становить 0,02. Проте право на держфінансування матимуть винятково партії, що на виборах набрали не менше п’яти вiдсоткiв голосів (раніше було два вiдсотки). 
 
Не змогли парламентарії скасувати ухвалення двох законів, якими було розширено обов’язкове використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій для малого бізнесу з метою детінізації розрахунків.