Харківська прокуратура порушила справу проти міськвиконкому через тарифи на проїзд

22.02.2019
Прокуратура Харківської області порушила карну справу проти міськвиконкому, чиновники якого відмовилися виконувати рішення Окружного суду про відміну нових цін на проїзд у метро, тролейбусах і трамваях. 
 
Як «УМ» уже повідомляла, цього тижня мерія Харкова збільшила вартість квитків у міському електротранспорті, відповідно, з 5 і 4 гривень до 8 і 6, чим викликала неабияке обурення в містян.
 
На захист споживачів виступив Харківський антикорупційний центр, подавши позов до суду.
 
Останній виніс рішення про припинення дії чиновницької постанови на час розгляду скарги, проте в міськвиконкомі суддівський вердикт відверто проігнорували. 
 
Мовляв, спосіб нарахування тарифів готові переглянути, але до того часу квитки продаватимуть за новою вартістю. 
 
«Ми доручили транспортним підприємствам провести подібні варіанти розрахунків і доповісти на засіданні виконкому для подальшого їх прийняття, — прокоментував позицію мерії заступник міського голови з питань інфраструктури Євген Водолазов. — Це рішення фактично зобов’язує наші підприємства не вигадувати, чому не зробили цього раніше, а розпочати підготовку до самого процесу». 
 
Відмовою мерії  виконати рішення суду про припинення дії нових тарифів уже зацікавилася прокуратура області, порушивши відповідну карну справу.
 
«Підозрюваними можуть бути посадові особи міськради, — повідомила прес-секретар відомства Віта Дубовик. — Хто саме — вирішуватиме слідство. Наразі збиратимуть докази. Мабуть, сьогодні всі на роботу їхали в трамваї, тролейбусі й усі знають, що ціна залишилася така сама, підвищена. Це є складом злочину статті 182. Саме за цією статтею ми й розпочали кримінальне провадження». 
 
Ігнорування мерією судового рішення прокоментувала й голова ХОДА Юлія Світлична: «Судове рішення є обов’язковим до виконання. Це — норма Конституції України. Законодавство передбачає можливість оскарження такого рішення, що має чітку процедуру. Але його невиконання потягне за собою кримінальну відповідальність».