Зеленський, Порошенко, Тимошенко: президентський рейтинг лишається незмінним

22.02.2019
До президентських виборів залишається трохи більше місяця.
 
Виборча кампанія у самому розпалі. Реклама, агітація, підкуп та фальсифікації.
 
Проте все це тьмянiє, коли згадується слово «соціологія». Адже соціологічні рейтинги мають значний вплив на вибір громадян.
 
Погодьтеся, цифрам більше довіряють, аніж гаслам. Тому майже щотижня  соціологічні компанії публікують нові рейтинги до виборів. І хоч опитування і нові, але лідери незмінні. 
 
Володимир Зеленський, Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. Саме вони, за результатами соцдослiдження Центру Разумкова, й боротимуться за вихід у другий тур.
 
Серед опитаних, які точно прийдуть на вибори, на питання «якби президентські вибори проходили у цю неділю, за кого б ви проголосували?»
 
19% відповіли, що за лідера партії «Слуга народу» Володимира Зеленського, у чинного Президента Петра Порошенка — 16,8%, а в Юлії Тимошенко — 13,8%.
 
Цікаво, що за результатами досліджень, якщо порівняти рейтинги з попередніми — Київського міжнародного інституту соціології, які проводились тиждень тому, — то хоч Володимир Зеленський і займає першу позицію, проте поступово він втрачає у цифрах.
 
Міцно тримається другого Петро Порошенко, а ось лiдерка «Батьківщини» втрачає позиції, порівняно з попередніми дослідженнями.
 
Четверте та п’яте місця посідають лідер Громадянської позиції Анатолій Гриценко з рейтингом у 7,3% i лідер Опозиційної платформи «За життя» Юрій Бойко — 7,1%. 
 
Якщо ж приблизно сформувати територіальну карту вподобань українців, то виглядатиме вона так. За Володимира Зеленського мають намір голосувати більше на півдні України, за Петра Порошенка — мешканці заходу, а за Юлію Тимошенко — центр України.
 
А от незмінним лідером Східної України є Юрій Бойко.Якщо ж порівнювати останні рейтинги КМІСу та Центру Разумкова,  то результати у двох компаній взагалі не збігаються.
 
Лідери ті самі, але якщо з показниками Петра Порошенка та Юлії Тимошенко різниця на рівні статистичної похибки, то у Володимира Зеленського вони  відрізняються на 8%, при тому що в обох компаній максимальна похибка становить 3%.
 
Проте якщо простежити тенденцію від початку січня і до сьогодні, то як лідери, так і відсотки змінюються
 
. Ще на початку року лідирувала у рейтингах Юлія Тимошенко. Проте після новорічної заяви Володимира Зеленського перше місце закріпив за собою саме він.
 
Другу ж позицію незмінно займає чинний Президент. І якщо згадати, що до виборів ще трохи більше місяця, то, зважаючи на українські реалії, і лідери можуть стати іншими. 
 
Не оминули в опитуванні соціологи й парламентських виборів. І хоч до них ще дев’ять місяців, соціологія вказує на те, що до парламенту можуть пройти 6 партій.
 
Більшість у парламенті може мати партія «Слуга народу», її  готові підтримати 18% тих, хто точно піде на вибори, ВО «Батьківщина» отримає 15,4%, третє місце посідає Блок Петра Порошенка «Солідарність» — 14,9%, за ними йдуть «Громадянська позиція», «Опозиційна платформа «За життя»  та Радикальна партія Олега Ляшка. 
 
Дослідження Центру Разумкова проводили з 7 по 14 лютого в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій.
 
Опитано 2016 респондентів, а теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Цифри цифрами, але що важливо.  
 
Як і в попередньому дослідженні соціологічної групи КМІС, яка тиждень тому опублікувала свої рейтинги, Центр Разумкова так само не зазначив замовника дослідження.
 
А напередодні виборів  як ніколи важливо знати, хто ж замовляє, а го­ловне — платить за рейтинги.