Збірна України з біатлону розпочала ЧЄ зі «срібла» в жіночій індивідуальній гонці

22.02.2019
Збірна України з біатлону розпочала ЧЄ зі «срібла» в жіночій індивідуальній гонці

Юлія Журавок — срібна медалістка індивідуальної гонки чемпіонату Європи-2019. (Фото з сайта xsport.ua.)

Попри те, що у світі спорту чемпіонат Європи з біатлону посідає значно скромніші позиції, ніж, скажімо, континентальний форум iз волейболу, гандболу чи баскетболу, в українському спортивному господарстві цьогорічну біатлонну першість континенту чекали з нетерпінням та хвилюванням.
 
 
На старті сезону президенту Федерації біатлону Володимиру Бринзаку дуже хотілося, аби в наступному Кубку світу українська жіноча команда знову мала максимальну представницьку квоту, котру наша збірна втратила через не надто вдалий виступ у КС-2017/2018.
 
 
Не найкращим чином ідуть справи в української жіночої команди й у поточному КС, де на фініші сезону «синьо-жовті» посідають у Кубку націй восьме місце.
 
Відтак надій, що за кілька останніх стартів у КС українській збірній удасться здійснити потужний стрибок угору в протоколі КН i піднятися до п’ятірки найкращих, зовсім мало.
 
На цьому тлі чемпіонат Європи — непогане місце для сатисфакції. І українські біатлоністки з першої ж гонки турніру в білоруських Раубичах взялися піднімати собі та своїм наставникам настрій.
 
Представниця нової генерації жіночого  біталону України Юлія Журавок напрочуд вдало провела індивідуальну гонку й, значно перевершила своїх іменитіших колег по збірній — сестер Семеренко, Анастасію Меркушину та Ольгу Абрамову, і  піднялася на п’єдестал. На попередньому ЧЄ «індивідуалку» Юлія завершила четвертою.
 
Цього разу, показавши практично ідеальну стрільбу й припустившись лише одного промаху, Журавок стала срібною медалісткою турніру, чим неабияк порадувала Володимира Бринзака, котрий наступного дня після успішної гонки Журавок святкував свій 62-й день народження.
 
Разом з українською біатлоністкою на подіум піднялася чемпіонка зі Швеції Ханна Еберг, яка з трьома хвилинами штрафу випередила нашу співвітчизницю на 32 секунди, та білоруска Ірина Кривко, котра з двома промахами та 41 секундою відставання від лідера фінішувала третьою. 
 
Цікаво, що в решти українських біатлоністок, які бігли індивідуальну гонку, зі стрільбою не склалося.
 
Валентина Семеренко, фінішувавши 11-ю, припустилася чотирьох промахів на вогневих рубежах, Меркушина (18-те місце), як і Абрамова (47), п’ять разів поцілила «в молоко», а Віта Семеренко (51), за правилами «індивідуалки», отримала аж сім додаткових штрафних хвилин.
 
Як відзначив старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра, того дня, аби досягти успіху на стрільбищі, потрібна була удача.
 
Виходить, що якоюсь мірою з вітром Юлії Журавок пощастило, інші ж наші збірники — як жінки, так і чоловіки — вимушені були боротися на рубежі не тільки нер­вами, а й з поривами вітряних мас. 
 
«Незважаючи на вітер, мені стріляти було не так тяжко, як бігти. Коли вже на першому колі мене наздогнала Валентина Семеренко, з усіх сил намагалася триматися за нею, не відпускати далеко вперед», — розповіла Журавок. 
 
Щодо стрілецьких здобутків нашої чоловічої збірної, то кращий за результатом поміж українських біатлоністів (дев’ятий) — Сергій Семенов — зробив чотири промахи.
 
При цьому найкращою стрільбою серед «синьо-жовтих» відзначився Антон Дудченко, котрий отримав до свого часу лише одну додаткову хвилину.
 
Однак повільний хід не дозволив йому, в підсумку, піднятися вище 26-ї позиції. Артем Прима, котрий доволі пристойно виглядає на етапах Кубка світу, в «індивідуалці» ЧЄ п’ять разів влучив у молоко.