16 штатів подали позов проти Трампа за оголошення надзвичайного стану

20.02.2019
16 штатів подали позов проти Трампа за оголошення надзвичайного стану

Фрагмент майбутньої стіни: ніхто не пролізе, ніхто не пройде.

Каліфорнія та ще 15 американських штатів у понеділок, 18 лютого, подали колективний позов проти адміністрації президента США Дональда Трампа через його рішення оголосити режим надзвичайного стану для фінансування будівництва муру на кордоні з Мексикою.
 
 
«Ми подаємо позов на президента Трампа, щоб зупинити його від грабунку коштів платників податків, які Конгрес законно виділив для жителів наших штатів», — цитує генерального прокурора Каліфорнії Ксав’є Бесерра агенція dpa.
 
 
Генпрокурор Бесерра додав, що Трампа викликають до суду, «аби заблокувати його зловживання президентською владою». 
 
Позов був поданий до федерального окружного суду північного округу Каліфорнії. Його суть полягає в тому, що спроба Трампа через проголошення надзвичайного стану обійти Конгрес, щоб профінансувати спорудження муру на американсько-мексиканському кордоні, є неконституційною.
 
До цього позову Каліфорнії приєдналися також штати Колорадо, Коннектикут, Делавар, Гаваї, Іллінойс, Мейн, Меріленд, Мічиган, Міннесота, Невада, Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Орегон та Вірджинія. 
 
Нагадаємо, що 15 лютого Трамп оголосив про запровадження режиму надзвичайного стану для фінансування будівництва муру на кордоні з Мексикою — ключової обіцянки його виборчої кампанії.
 
Такому рішенню президента передувала тривала суперечка з Конгресом США, яка вилилася в найдовший «шатдаун» (часткове призупинення роботи державних органів) в історії країни. Проголошення надзвичайного стану спровокувало вуличні протести. 
 
Позов, поданий у понеділок, вимагає попереднього судового наказу, який би заборонив Дональду Трампу реалізовувати положення надзвичайного стану на період розгляду позову в суді, повідомляє газета «Вашингтон Пост».
 
Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом назвав рішення президента «політичним театром». До того ж цей «театр» має зависоку ціну.
 
Штати-позивачі стверджують, що наказ Трампа перенаправляти вісім мільярдів доларів бюджетних коштів на оплату будівництва стіни завдасть шкоди їхній економіці.
 
Але навіть вісім мільярдів — це доволі незначна сума у порівнянні з 23 мільярдами доларів, у які оцінюють повну вартість будівництва прикордонної стіни протяжністю 3200 кілометрів. 
 
Проголошення надзвичайного стану за попередніх президентів використовували в основному для вирішення зовнішньополітичних криз, у тому числі блокування доступу до грошей суб’єктів, пов’язаних із тероризмом, або заборони інвестувати в країни, де відбуваються порушення прав людини.