Лакмусові програми: Зеленський і Тимошенко не пропонують вступу до НАТО

19.02.2019
Коли Верховна Рада приймала зміни до Конституції про зобов’язання влади привести Україну до НАТО і ЄС, лунало чимало критики, що не потрібні зобов’язання на такому високому рівні.
 
Виступаючи на першій погоджувальній раді 3 вересня 2018 року, Юлія Тимошенко навіть запропонувала замість змін до Основного Закону підписати меморандум між кандидатами в президенти. Мовляв, ми і так усі за НАТО, так навіщо зміни до Конституції.
 
Лише тепер програми кандидатів у президенти, які вже офіційно зареєстровані в ЦВК, показали справжнє бажання чи небажання майбутніх очільників держави вступати до НАТО і ЄС.
 
Володимир Зеленський написав про НАТО у програмі лише один раз, щоправда, разом із дипломатичною обмовкою про «інші безпекові об’єднання».
 
Викрутас виглядає смішно, бо довкола України таких безпекових об’єднань аж два, і вони взаємно протилежні: НАТО і Ташкентський договір ОДКБ, який підписали країни СНД на чолі з Росією.
 
Для вирішення цієї дилеми, куди рухатись — до Заходу чи до Москви, кандидат Зеленський пропонує всеукраїнський референдум.
 
Мабуть, артисту, який багато гастролював по Росії та отримував багатомільйонні роялті від бізнесу там, важко змиритися з думкою, що такі можливості зі вступом до НАТО буде втрачено.
 
Юлія Тимошенко зуміла видушити з себе це страшне для Москви слово «НАТО» у своїй програмі також лише один раз, але у ще м’якшому контексті, ніж Зеленський.
 
Вона не пропонує вступу до НАТО і ЄС, а лише в одному з абзаців обтічно згадує про необхідність модернізації ЗСУ «за стандартами НАТО».
 
Після цього, на думку кандидатки, «ми наростимо нашу військову потужність до рівня, що гарантує безпеку країні». В перекладі на нормальну мову — вступ до НАТО у Тимошенко не передбачається.
 
Єдиний з першої трійки найпопулярніших кандидатів, хто прямо говорить про НАТО і згадує про цей блок у програмі шість разів, — це Петро Порошенко.
 
Без викрутасів і реверансів у бік Росії у своїй програмі Президент написав: «Наша місія — вступ до Євросоюзу і НАТО. Лише повноправне членство в Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі остаточно і безповоротно гарантує нашу українську державну незалежність, нашу українську національну безпеку.
 
У 2023-му ми подамо заявку на вступ до ЄС, отримаємо і почнемо виконувати План дій щодо членства в НАТО». 
Віктор УКОЛОВ, 
політолог, колишній журналіст, екс-народний депутат ВР 6-го скликання, співпрацює з адміністрацією Президента
(Сайт «Українська правда»)