Редактори друкованих видань вимагають відставки гендиректора Укрпошти

15.02.2019
Зниження платоспроможності населення, дорогий папір, несвоєчасна доставка видань та високі тарифи поштових послуг поставили у вкрай складне становище українськi друкованi видання.
 
120 редакторів та журналістів із різних областей України приїхали до столиці на Всеукраїнську раду, щоб обговорити з керівництвом Укрпошти критичну ситуацію навколо доставки друкованих видань передплатникам, проте генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський проігнорував зустріч. 
 
Проблеми навколо роботи Укрпошти набули гостроти особливо в останнi роки.
 
Не секрет, що для значного відсотка населення України  газета — це вікно у світ, це джерело інформації та комунікації, це можливість дізнатися, що відбувається не лише в селі, а й у країні, світі.
 
До нашого видання неодноразово надходили листи від читачів. Вони просили посприяти вирішенню проблеми, адже газета надходить із суттєвим запізненням, а часом взагалі не дістається передплатнику.
 
Найпоширенішi скарги — передплатникам надходять усi номери один раз, або ж двiчi на тиждень, iз запiзненням на кiлька днiв.
 
До такої вкрай незадовiльної роботи Укрпошти призвело масове скорочення поштових відділень i листонош у містах і селах країни.
 
Наш читач Федір Бей із села Шендерівка, перед­плативши видання ще в жовтні, не отримав жодного номера на свою адресу.
 
У свою чергу, на пошті його відправили до іншого поштовного відділення, в іншому місті. Читач був змушений їхати туди, щоб забрати газету, проте на місці отримав лише один номер видання.
 
Такі випадки останнім часом непоодинокі, й стосується це не лише нашої газети, а всіх друкованих видань в Україні.
 
Вiдтак Національна спілка журналістів звернулася до керівництва Укрпошти з проханням зустрітися з редакторами друкованих видань та обговорити шляхи подолання кризи в доставцi перiодики.
 
Та генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський не прийшов, відправивши на зустріч директора департаменту поштових послуг Сергія Гречка.
 
Не забарився з відповіддю представник Укрпошти і зазначив: головна причина зростання тарифу — збільшення розміру мінімальної заробітної плати, тому від підвищення цін нікуди не можна подітися:
 
«У 2016 році вона становила трохи більше 1200 гривень, натомість на сьогодні зросла до понад 4100 гривень. Щодо розрахунків із видавцями, то на сьогодні заборгованість сягає до 29,5 відсотка загальної суми. На жаль, Укрпошта не має стільки коштів, аби за день-два погасити всі борги, але до кінця лютого маємо виплатити всі кошти», — зазначив пан Гречко. 
 
Проте конкретного механізму, як читачам таки отримати свої передплачені видання, чи зупинить Укрпошта масове скорочення працівників та закриття відділень — представники ЗМІ так і не почули. 
 
Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зазначив, що нині галузь друкованих ЗМІ опинилася в складнiй ситуації і потрібно вирішувати проблему не поступово, а терміново:
 
«Газета стала розкішшю — читачі не знають, чи зможуть отримати передплачене видання, чи приїде воно в їхнє село, чи потрапить до рук вчасно. В умовах військового конфлікту на сході країни така ситуація є особливо гострою», — прокоментував пан Томіленко.
 
Не почувши конкретики з вуст представника Укрпошти, учасники зустрічі заявили, що вимагають відставки гендиректора Ігоря Смілянського, а також звернулися до уряду з проханням накласти мораторій на закриття поштових відділень і скорочення персоналу Укрпошти.
 
І поки керівники Укрпошти ділять між собою мільйонні зарплати, скорочують робочі місця та закривають відділення, читачі з сіл і маленьких містечок і досі чекають на єдину можливість спілкування зі світом — свою газету.