Приборкати непоКІРного: що треба знати про кір і як вберегтися від хвороби

13.02.2019
Приборкати непоКІРного: що треба знати про кір і як вберегтися від хвороби

Ліків від кору немає. Захищає лише щеплення. (Фото з сайта 24tv.ua.)

...У моєї бабусі Софії наприкінці 30-х років минулого століття від кору померло троє діток: чотирьох, шести і дев’яти років.

 

Двоє братиків і сестричка «згоріли» від високої температури, яку неможливо було збити, та й не було в ті часи чим.

 

Упродовж тижня зі старенької хати під солом’яною стріхою винесли три маленькі домовини...

 

Дворічний Сергійко — четверта дитина в родині — теж захворів, але переніс хворобу легше, ніж його старші братики і сестричка. Він вижив і став єдиною втіхою для бабусі в її величезному горі... 

Це реальна історія моєї родини, з якої можна зробити кілька висновків. Перший: хвороба дуже заразна, якщо в родині захворіла одна дитина, то майже гарантовано захворіють інші.

Другий: кір зовсім не є «легкою» дитячою хворобою, як багато хто досі вважає. І за відсутності належної медичної допомоги відсоток летальності може бути вражаючим. 

Згідно з даними МОЗ, в Україні лише з спочатку цього року на кір захворіли 18 тисяч осіб, з яких майже 8 тисяч — дорослі. Восьмеро людей померли. Що треба знати про кір і як вберегти себе та своїх рідних від цієї хвороби? 

Чим небезпечний кір? 

Навіть за сучасного рівня медицини від кору досі вмирають. За стати­стикою ВООЗ, із тисячі хворих один помре, ще один отримає енцефаліт, а 50 матимуть важкі ускладнення.
 
Саме ускладненнями кір і небезпечний: важкими пневмоніями, енцефалітами, отитами, кон’юктивітами, ураженням центральної нервової системи, яке може проявитися навіть через багато років, а доросла людина й не здогадуватиметься, що лиха їй завдав колись «принесений» із садочка кір.
 
Дорослі, які мали необережність підхопити цей «дитячий» вірус, розповідають, що перебіг хвороби — надзвичайно важкий, навіть із грипом його важко порівняти.
 
При цьому специфічного лікування від кору немає — вся надія на імунітет. Лікування зазвичай спрямоване на те, аби полегшити стан хворого. Єдине, що гарантовано зарадить хворобі, — щеплення. 

Чи було щеплення?

«А хто його знає», — прогнозовано відповість більшість. У Радянському Союзі вакцинувати від кору почали з кінця 60-х-початку 70-х років минулого століття.
 
Тому навіть 45-50-річні українці мусять мати імунітет до хвороби. Але в той період від кору вакцинували лише однією дозою, тому є ризик, що щеплення з якихось причин могло не «спрацювати».
 
Більш захищеними є ті, хто народився пізніше — наприкінці 80-х, коли було запрова­джено вакцинацію двома дозами. Проте й тут є своє «але».
 
У 90-ті роки часто траплялися перебої з електроенергією, від яких не були захищені й холодильники, де зберігали вакцини. Тому, наскільки якісну вакцину вкололи конкретно вам і чи подіяла вона належним чином — відповіді ніхто не дасть. 

Як дізнатися, чи є імунітет? 

Практично кожна сучасна лабораторія бере аналізи на антитіла до кору — так званий імуноглобулін G (IgG). Вартість аналізу — від 140 до 200 грн. (залежно від лабораторії). Очікування результату — від доби до трьох.
 
Я, наприклад, вранці здала аналіз, а ввечері вже отримала результат через сайт лабораторії. Швидко, зручно, а гроші не такі вже й великі, аби мати спокій. 
Чи можна вакцинуватися від кору під час епідемії?
 
Не тільки можна, а й треба! Навіть якщо ви точно знаєте, що мали контакт із хворим на кір, лікарі в ­ць­­­ому випадку радять «вколотися» якнайшвидше,  щеплення, зроблене в перші 72 години після контакту з хворим, дуже ефективно попередить хворобу.
 
Кір вас не здолає або ж перехворієте в легкій формі. Якщо ж ви вже інфіковані, гірше не буде — вакцинація аж ніяк не ускладнить перебіг вашого захворювання.

Чи варто друге щеплення робити дитині раніше, ніж у 6 років?

Як відомо, щеплення вакциною КПК роблять двічі — у рік та в шість років. І тут є цікавий момент. Річ у тім, що друге щеплення не є ревакцинацією (для посилення імунітету).
 
Після першого щеплення, як правило, 90-95% людей уже мають захист від кору. Але з певних причин 5-10% щеплених можуть не відреагувати належним чином на вакцинацію, тобто не виробити імунітет.
 
Аби перестрахуватися і виявити таких, повторно вводять вакцину (так діють не тільки в Україні, а й за кордоном). Теоретично, якщо зробити аналіз на антитіла й їх буде знайдено, то повторне щеплення можна було б і не робити.
 
Але вакцина КПК є трикомпонентною — від кору, паротиту й краснухи. Тому, щоб відмовитися від повторної вакцинації, варто шукати антитіла до всіх трьох хвороб.
 
У масштабах країни — це дорого. Тому навіть заможні держави підстраховуються саме повторною вакцинацією.
 
За українським календарем щеплень, дітей вдруге вакцинують у шість років, тоді як в Ав­стрії, Німеччині, Франції дитина отримує другу дозу через місяць після першої, тобто на другому році життя, у США другу дозу вводять після чоти­­­рь­­­­ох років.
 
Але якщо є випадки хвороби в садочку (школі), який відвідує дитина, або був контакт iз хворим, то друге щеплення можна робити й раніше, ніж у шість років.
 
Аби вже точно спати спокійно, можна зробити вже згаданий аналіз на антитіла, але для нього потрібна венозна кров. Чи сподобається це вашій дитині — вирішуйте самі. 

Якщо імунітету немає?

В Україні вакцинують не тільки дітей, а й дорослих. Обов’язкові безкоштовні щеплення гарантовані особам із груп ризику: медикам, учителям, військовим, поліцейським, студентам.
 
Проте на інтернет-форумах люди розповідають, що в поліклініках навіть відмовляють робити щеплення, розповідають, що вакцин нема! Та якщо ви з групи ризику і маєте аналіз, що підтверджує відсутність антитіл, вимагайте щеплення!
 
Тоді й вакцини дивним чином «з’являються». Дещо гірші новини для тих, хто не входить до групи ризику, але хоче купити вакцину за свій кошт і щепитися. В аптеках це сьогодні дійсно дефіцит! Як же бути?
 
На все тих же форумах підказують: можна домовитися про щеплення в дитячій поліклініці. Не хвилюйтеся, жодного криміналу в ваших діях не буде.
 
Річ у тім, що у флаконі з вакциною парна кількість доз, і зберігатися вона має відкритою не більше шести годин. Тобто якщо на щеплення прийде непарна кількість дітей, то те, що залишиться, просто виллють — таке правило.
 
«Мені подзвонили, я прийшла й отримала дозу вакцини, яку ось-ось мали утилізувати», — ділиться досвідом молода мама-киянка. До речі, імунітет після щеплення виробляється дуже швидко — буквально впродовж кількох діб.