Уляна Супрун опублікувала текст про корупційну інфікованість медичної сфери України

13.02.2019
Відсторонена від посади в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун опублікувала на своїй сторінці у «Фейсбуцi» текст про корупційну інфікованість медичної сфери України.
 
«Потворна радянська і пострадянська дійсність сформували ілюзію неподільного зв’язку людської гідності, соціального статусу і розміру банківського рахунку.
 
У суспільстві, де люди позбавлені волі й можливостей реалізувати свої конституційні права, гідність замінюється грошима.
 
Вартістю автомобіля судді, ціною годинника на руці патріарха, кількістю квадратних метрів у заміському будинку.
 
Поважні люди в потворній пострадянській дійсності, де права і свободи з’явилися тільки на папері, а доступ до «рівних» можливостей отримали тільки ті, хто працював ліктями у годівниці з грошима державного бюджету. Хто вони?
 
Ті, хто має владу і гроші, судді, головні лікарі, ректори університетів, місцеві чиновники і дер­ж­службовці високого рангу. Їх об’єднує право приймати рішення, розпоряджатися державними грошима, впливати на тендери.
 
Але зима 2013/14 показала, що нас — тих, хто знає, що гідність — це свобода бути собою за будь-яких обставин, набагато більше, ніж здавалося «важливим людям».
 
І ми бачили, як легко їм втрачати гідність, протискуючись крізь металошукач аеропорту, прикидатися смертельно хворими, лежачи під ковдрою в клітинку, даючи ганебні прес-конференції в ролі безправного втікача-маріонетки сусіднього диктатора.
 
Якщо вимірювати гідність у грошах, можна піти на що завгодно, щоб зберегти їх. Вони що завгодно проміняють на ці гроші. На наші гроші.
 
Оскільки немає ніяких державних грошей. Є тільки гроші платників податків.
 
Вони готові брехати, щоб продовжувати красти гроші на ліки у смертельно хворих людей. Вони готові підривати національну безпеку і дискредитувати вакцинацію, щоб заробити політичні бонуси, які гарантують їм доступ до розпорядження нашими грошима. Вони готові каламутити воду, бо не можуть жити в прозорій.
 
Несподівано для них усіх саме зміни в системі охорони здоров’я стали тривожним маячком для корупціонерів. Система дуже швидко повернулася обличчям до людини, і люди на це дуже швидко відповіли підтримкою.
 
Система це зробила не за додаткові гроші, а просто використовуючи обмежений наявний ресурс без корупційної складової.
 
Ми зробили пацієнта вільним у виборі і забезпечили йому право на вимогливість до якості первинної медичної допомоги (до 2021 року такі зміни торкнуться кожної медустанови). Ми забезпечили лікарям право впливу на рішення про розмір їх зарплати, позбавивши фінансового кріпацтва.
 
Лікар і пацієнт вільні, тобто можуть бути собою за будь-яких обставин, незалежно від політичної волі окремих чиновників...
 
Вільні і гідні люди — найстрашніша зброя для будь-якої закритої монополізованої системи. Адже не маючи централізованого управління, вони вибивають цеглинку за цеглинкою від оборонної стіни клептократів не тільки в охороні здоров’я, а й у всій системі.
 
Зміни в охороні здоров’я зараз — найлюдяніші і найчутливіші за весь час незалежності і — без перебільшення — за останні 100 років. Вони загрожують не тільки тим, хто крав гроші на ліки.
 
Вони загрожують і тим, хто краде на будівництві доріг, на вивезенні та переробці сміття, на митниці, на оборонних замовленнях. Вони загрожують і Росії, де існування потворного режиму «червоної демократії» неможливе в умовах вільної України.
 
Адже свобода — більш заразна, ніж кір. І від волі немає щеплень», — написала Супрун.