МОЗ спростував інформацію щодо зміни правил виклику «швидкої»

13.02.2019
Міністерство охорони здоров’я підтвердило, що правила звернення громадян до невідкладних медичних служб діють без змін із 2009 року.
 
«Деякі ЗМІ оприлюднили інформацію, начебто з 1 січня 2019 року в Україні діють нові правила виклику екстреної допомоги. Зокрема, стверджували, що екстрену допомогу розділили на швидку та невідкладну і викликати ці служби необхідно за різними номерами телефонів — 103 і 112 відповідно. Спростовуємо неправдиву інформацію, розповсюдження якої є небезпечним, бо вводить в оману і може стати причиною самолікування та подальших тяжких наслідків для здоров’я», — йдеться у повідомленні МОЗ.
 
Міністерство звертає увагу на наступне: правила виклику екстреної медичної допомоги затверджені наказом МОЗ від 1 червня 2009 року № 370.
 
Зміни до цього нормативного акта не вносились, він є чинним на сьогодні, і саме ним керуються диспетчери швидкої допомоги, приймаючи виклики.
 
Бригади «швидкої» надають допомогу, коли є безпосередня загроза життю та здоров’ю людини. Існує перелік симптомів, які можуть свідчити про необхідність екстреної допомоги.
 
Це, наприклад, раптовий розлад дихання, непритомність, біль у ділянці серця, значна зовнішня кровотеча тощо, коли треба викликати «швидку допомогу» за єдиним номером 103.
 
Бригада екстреної медичної допомоги має прибути на місце події у містах протягом 10 хвилин, а у населених пунктах поза межами міста — протягом 20 хвилин із моменту звернення до диспетчера.
 
Так звана «служба невідкладної допомоги» є однією з опцій надання медичної допомоги вдома у пацієнта. Рішення про її створення та підтримку приймає місцева влада, подбавши про переадресацію виклику з номера 103.
 
Зазвичай, це місцеві номери, а не номер 112. Якщо йдеться про неекстрений виклик у робочий час медичного закладу первинної допомоги, можна звернутись напряму до свого сімейного лікаря.
 
Якщо ж на регіональному рівні не визначено механізм надання медичної допомоги в неекстрених випадках (незначне підвищення температури чи тиску без додаткових симптомів, загострення хронічних хвороб тощо), до таких пацієнтів виїжджають бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги протягом 1 години з моменту отримання звернення.