100-річчя Чортківської офензиви: на Тернопільщині готуються до ювілею історичного наступу

13.02.2019
100-річчя Чортківської офензиви: на Тернопільщині готуються до ювілею історичного наступу

Міжобласний організаційний комітет за участю представників Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей анонсував відзначення 100-річчя Чортківської офензиви ( від польського слова ofensywa, що означає наступ).
 
 
Подія відбудеться на початку літа, але з огляду на її масштабність підготовку вже розпочали.
 
 
За повідомленням прес-служби Тернопільської облдержадміністрації, першочерговою стала інфраструктурна підготовка заходу, зокрема, будівництво меморіального комплексу та пам’ятників.
 
 
Також запланували низку культурно-мистецьких заходів. Відзначення 100-річчя історичної військової операції розпочнеться з райцентру Чортків, який і дав їй назву, а далі впродовж місяця проходитиме у Теребовлі, Бучачі, Тернополі, а також частково на Львівщині та Івано-Франківщині.
 
Проект меморіального комплексу на Чортківському центральному міському кладовищі представив головний архітектор компанії «УкрДизайн­Груп» Михайло Федик.
 
Чортківська офензива — найбільш успішна наступальна операція Української галицької армії, проведена 7-28 червня 1919-го на завершальному етапі українсько-польської війни 1918-19 років.
 
8 червня УГА здобула Чортків, завдала поразки польському війську, змусивши противника до відступу. Невдовзі звитяжні битви УГА відбулися під Язлівцем, Бучачем, Підгайцями й Нижневом, важко тривали бої за Тернопіль та Бережани.
 
Здійснена незначними силами проти переважаючих сил противника за дефіциту набоїв і відсутності стратегічних резервів, Чортківська операція не змогла досягнути стратегічних успіхів. О
 
днак вписала яскраву сторінку в історію українських визвольних змагань, продемонструвавши силу Української галицької армії.
 
Польський історик Міхал Клімецький у книзі «Чортків 1919» дав таку оцінку цьому наступу:
 
«Переможний, хоча порівняно короткий, марш Галицької армії на захід мав величезне значення для процесу формування української нації. Чортківська офензива з її блискучими успіхами створила новий, привабливий для українського суспільства образ жовніра УГА. Без цього війна 1918-1919 рр. перейшла би до історії українського війська лише як пасмо наступальних і оборонних операцій, позбавлених блиску великих перемог».