Спостерігачі ОБСЄ знову зафіксували російські танки та гаубиці на Донбасі

07.02.2019
Російські окупаційні війська 6 лютого 11 разів порушили режим припинення вогню, в тому числі тричi з застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід» обстріли позицій наших захисників вели в районі селищ Лебединське та Водяне, населених пунктів Павлопіль і Піски.
 
У смузі дій ОТУ «Північ» противник обстріляв наші позиції в районі селищ Кримське і Південне, Хутора Вільний, населених пунктів Жованка і Станиця Луганська.
 
Унаслідок обстрілів російсько-окупаційних військ жоден військовослужбовець Об’єднаних сил не постраждав.
 
Підрозділи, якi обороняють, придушували ворожий вогонь за допомогою чергових вогневих засобів. За даними розвідки, 6 лютого двох окупантів знищено, один отримав поранення. Також знищено вантажівку російсько-окупаційних військ марки «КРАЗ».
 
На жаль, 4 і 5 лютого Україна втратила трьох воїнів. Рятуючи пораненого побратима від кулі снайпера, поліг 31-річний боєць 57-ї бригади Сергій Гузенко з села Павлівка, що на Херсонщині.
 
Сергій пішов воювати з першою хвилею мобілізації, а надалі підписував контракти. Від кулі ворожого снайпера загинув і 54-річний Микола Рудник, уродженець села Батятичі, що на Львівщині.
 
А 5 лютого — 30-річний доброволець Олександр Конах («Собр») із Чернігівської області, який воював у лавах Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», а до цього був учасником Революції гідності.
 
Станом на 7-му ранку ворог вогонь не відкривав. Українські захисники продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
Тим часом спостерігачі повідомляють, що російсько-окупаційні війська продовжують грубо порушувати визначені Мінськими домовленостями лінії відведення важкого озброєння.
 
За даними звіту СММ ОБСЄ від 6 лютого, моніторинг відведення озброєння, передбачений Меморандумом, а також Комплексом заходів і Доповненням до нього, свідчить, що озброєння та
військову техніку з боку збройних формувань Російської Федерації розміщують iз порушенням лінії відведення важкого озброєння. Це, насамперед, танки, самохідні та буксирувані гаубиці. 
 
Ще 4 лютого спостерігачі ОБСЄ вкотре в непідконтрольному владі України районі на заході від Луганська зафіксували чотири танки (Т-72), розміщені в облаштованих i замаскованих позиціях поблизу селища Новоселівка.
 
Наступного дня команда Місії зафіксувала дві самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) і чотири буксирувані гаубиці (Д-30 «Жаба», 122 мм) біля селища Біле (на захід від Луганська).
 
Українська сторона СЦКК зазначає, що подібні дії окупаційної адміністрації та збройних формувань Російської Федерації вкотре демонструють небажання дотримуватись Мінських домовленостей щодо відведення озброєння по всій лінії розмежування сторін i про зацікавленість у подальшому загостренні конфлікту.