Північна Македонія стане 30-м членом НАТО на саміті до 70-річчя Альянсу

07.02.2019
Північна Македонія стане 30-м членом НАТО на саміті до 70-річчя Альянсу

Двері до НАТО для України відчинені.

Найближчий саміт за участю лідерів держав НАТО відбудеться у грудні в Лондоні.
 
 
Північноатлантичний альянс буде тоді святкувати свій 70-річний ювілей.
 
 
Про це повідомив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.
 
 
За його словами, грудневий саміт буде можливістю для союзників обговорити виклики для безпеки нині та у майбутньому.
 
«Зустріч буде теж нагодою для запевнення, що НАТО продовжує адаптуватися до ситуації, аби гарантувати безпеку майже мільярду людей», — наголосив очільник Альянсу.
 
Він подякував також Великій Британії за організацію цієї зустрічі.
 
«Лондон був першим нашим осідком у 1949 році, а тому це чудове місце, аби прийняти саміт до 70-річчя НАТО. Та й Велика Британія робить важливий внесок у гарантування безпеки протягом десятиліть», — додав Генеральний секретар.
 
У штаб-квартирі НАТО тривалий час обговорювали місце проведення саміту. Теоретично зустріч мала відбутися у Вашингтоні, де 70 років тому підписали Північноатлантичний договір.
 
Однак нинішня американська адміністрація не хотіла проводити саміт у себе, а європейські союзники не дуже наполягали.
 
Відтак було вирішено, що ювілейна зустріч пройде на міністерському рівні у квітні у Вашингтоні.
 
Організувати саміт, натомість, запропонувала Велика Британія, аби підкреслити, що, попри «Брекзит», вона відіграє важливу роль у світовій політиці.
 
На круглому ювілеї НАТО також відзначать кругле число його учасників. 6 лютого у Брюсселі відбулося підписання протоколу про приєднання Республіки Північна Македонія до НАТО. Протокол завірили підписами посли 29 держав НАТО. Це стало можливим завдяки угоді, яку ця країна підписала з Грецією, що завершило багаторічну суперечку довкола назви цієї колишньої югославської республіки.
 
Необхідною буде ще ратифікація розширення Альянсу парламентами країн НАТО. Джерела в Альянсі інформували в грудні, що розширення НАТО за рахунок Македонії стане можливим навесні 2020 року.
 
Держави Північноатлантичного союзу розраховують прискореними темпами ратифікувати протокол щодо вступу цієї країни й завершити процес на черговому саміті голів держав та урядів країн-союзниць НАТО в Лондоні.
 
У Північноатлантичному альянсі заявляють, що сам факт приєднання Македонії до блоку має додати наснаги державам, які також прагнуть членства.
 
«Це засвідчує, що двері НАТО є відчиненими для країн, які відповідають стандартам Альянсу й розділяють натовські цінності, демократії, верховенства закону та людських свобод», — зауважив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.
 
«Радіо Свобода» у своєму коментарі наголошує, що членство Північної Македонії в НАТО є також обнадійливим знаком для України.
 
Адже навіть недостатні витрати Македонії на безпеку та оборону, які коливаються в рамках одного відсотка ВВП (згідно з умовою НАТО, на ці потреби має витрачатися 2 відсотки) не стали перешкодою для приєднання країни до блоку, запланованого на найближче майбутнє.
 
Україна теж має амбітні плани щодо вступу до Альянсу. Й двері туди для нашої країни залишаються відкритими, наголосив спеціальний представник США з питань України Курт Волкер, але їй потрібно ще багато зробити для членства: зокрема, здійснити не лише військову реформу, а й мати сильну демократію та економіку, добрі відносини з сусідами та виконати багато інших критеріїв.