В Україні бурульки і гори снігу на дахах стали справжнім стихійним лихом

06.02.2019
В Україні бурульки і гори снігу на дахах стали справжнім стихійним лихом

Попід будинками до весни краще не ходити. (Фото з сайта poltava.to.)

Бурульки і гори снігу на дахах стали справжнім стихійним лихом, вони калічать людей і руйнують навколишню інфраструктуру.

 

Трагічні випадки впродовж останніх днів трапилися в різних містах.

 

У Харкові 4 лютого по вулиці Олександрівській iз даху впала гігантська бурулька, пошкодивши газопровід, прокладений уздовж стіни будинку.

 

Мешканці багатоповерхівки залишись без гарячої вечері, хоча не раз повідомляли комунальників про небезпеку, що буквально нависла над головами перехожих. Утiм скаржники відповіді не отримали. 

У результаті величезна крижана бурулька через відлигу впала на землю з шаленим тріском. Тієї миті поруч, на щастя, нікого не було, але надзвичайної ситуації все-таки уникнути не вдалося.
 
«Впала льодяна глиба на ввідний газопровід, пошкодивши його, — прокоментувала ситуацію прес-секретар «Харківміськгазу» Марина Зубова. — Після проведення ремонтних робіт будинок знову підключать до газозабезпечення». Про конкретні терміни в комунальному підприєм­стві нічого не кажуть. 
 
Це вже не перший випадок, коли в Харкові заледеніла покрівля спричинює нещасні випадки. Кількома днями раніше на двох чоловіків упав засніжений дах гаражного кооперативу, пошкодивши й кілька автомобілів. Обидва потерпілi потрапили до лікарні з травмами голови та плечей. 
 
У Кременчуці крижана глиба впала на голову 16-річному хлопцю, який потрапив до лікарні в дуже тяжкому стані. У нього медики діагностували перелом кісток черепа та внутрішньомозкову гематому.
 
Схожі травми отримала на Полтавщині й школярка з Решетилівки, на яку аналогічним чином посипалася крига з даху, а також двоє дівчаток iз Полтави — семи та шести років.
 
Перша, на щастя, відбулася лише гематомами, а друга потрапила до лікарні зі струсом мозку та переломом черепа. Кілька днів дитина не приходила до тями. 
 
А в Конотопі Сумської області медики борються за життя молодого подружжя. Крижана брила на них упала з даху, коли ті виходили з магазину.
 
Життя чоловiка й досi пiд загрозою, а дружина через травми шийних хребців наразі прикута до ліжка.
 
Трагічність ситуації полягає в тому, що ця родина приїхала на Сумщину з охопленого війною Троїцька. І оскільки в місті в них немає родичів, то без догляду залишився 10-річний син. 
 
Знайти винних у таких трагедіях досить складно. В Харкові для боротьби з бурульками відкрили гарячу лінію, куди можна поскаржитися на проблемний дах.
 
Утiм чиновники кажуть, що рятувальники виїжджають лише на адреси будинків, що входять до списку об’єктів комунальної власності.
 
Власники приватних будівель про безпеку перехожих повинні дбати самостійно, винаймаючи спеціальні бригади. 
 
«Щодня на боротьбу з бурульками виїжджає 130 альпіністів і понад 12 автовишок, — повідомив начальник Департаменту міського господарства харківської мерії Роман Нехорошков. — Упродовж дня вони встигають очистити сніг і заледеніння на 150 будинках, працюючи у світлий час доби».
 
Це фактично крапля в морі, тому чиновники планують попросити допомоги в міського клубу альпіністів.