У Раді зареєстрували законопроект про заборону одноразових пластикових пакетів

06.02.2019
В Україні можуть заборонити одноразові пакети з поліетилену вже з 2021 року.
 
Це стане можливим, якщо депутати проголосують за законопроект «Про зменшення деяких видів відходів iз пластику в цивільному обороті», який група парламентаріїв лише зареєструвала наприкінці січня.
 
Обґрунтуванням до прийняття цього документа є очевидна загроза глобальної екологічної катастрофи. Нагадаємо, депутати Європарламенту підтримали заборону пластикових обгорток у жовтні 2018-го.
 
У пояснювальній записці ініціатори українського законопроекту нагадують, що період розкладання пластикових пакетів становить понад сто років, а утилізація є вкрай шкідливою, оскільки при спалюванні виділяється велика кількість токсичного бісфенолу-А (BPA), який спричиняє онкологічні захворювання та негативно впливає на репродуктивну функцію та імунну систему людей. 
 
У багатьох країнах світу вже діють обмеження на використання пластику. Зокрема, у Франції, Італії, Сингапурі заборонено використовувати будь-які пластикові пакети.
 
В Ірландії, Латвії та Данії для торговельних організацій встановлений податок на пластикові мішки. Обмеженим є обіг поліетиленових пакетів в Австралії та у Китаї. А в Танзанії за їх реалізацію можна загриміти у буцегарню терміном до року. 
 
Поданим у вітчизняний парламент законопроектом передбачається заборона реалізації в магазинах, павільйонах та інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, за винятком так званих «екологічно чистих» надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, які повинні будуть мати обов’язкове маркування — штрих-код, відповідний до міжнародної системи ідентифікації GS1. 
 
Ініціаторами даного законопроекту стали активісти громадської організації ReThink, які вже сьогодні закликають українців відмовитися від використання небезпечного пластику для повсякденних потреб.
 
— У містах Європи я ніде не зустрічала пакети з пластику в супермаркетах, там використовують винятково упаковку з паперу, — каже співзасновниця громадської організації ReThink Олена Колтик.
 
— А ось український покупець повністю позбавлений права вибору: хочеш придбати цукерки, печиво або іншу сипучу продукцію — всюди суцільний пластик у магазинах. Якщо Україна йде до Європи, то заборона на небезпечну упаковку з пластику повинна стати нормою життя. Пакети — це не лише питання екології, а й елемент туристичної привабливості країни.