До Дня усіх закоханих: рецепти полтавки Каті Скрябіної для романтичної вечері

06.02.2019
До Дня усіх закоханих: рецепти полтавки Каті Скрябіної для романтичної вечері

Катя Скрябіна з чоловіком. (Фото з родинного альбому.)

Коли піклуєшся про родину чи когось із найближчих — хочеться приготувати щось смачне, корисне й особливе. Що­дня і на свята.

 

І романтичне, — додає господиня з Полтави Катя Скрябіна.

 

Вона не лише готує на кухні, а й готує книжку до друку з усіма своїми перевіреними рецептами, а також з історіями, цікавинками, власними відкриттями, пов’язаними з їжею.

 

А страви Каті Скрябіної дуже колоритні, барвисті, ошатні — такі тільки для глянцевих журналів, думала я раніше.

Поки Катерина не переконала мене, що готуються вони просто, легко і з величезним натхненням, якщо знаєш, для кого готуєш. Цікаве відкриття!

До Дня закоханих  Катерина розповіла власну цікаву історію, в якій їжа асоціюється з любов’ю.

 

Вправна полтавка

 

 
Троянди — мов справжні.
 
«Мій чоловік завжди прокидається на роботу раніше за мене. Перед тим, як виходити з дому, він обов’язково цілує мене і турботливо вкриває ковдрою. Так от, кожен ранок, після поцілунку, я крізь сон казала лише одне слово — «Їжа!». Та ще й так повільно, протяжливо «їіііжаааа»...
 
Чоловік тільки посміхався і думав, що я так сильно голодна зранку, що постійно говорю про їжу. А насправді це я намагалася крізь сон йому нагадати, щоб він поїв зранку і взяв з собою «тормозок». 
 
Так продовжувалось близько року, доки у чоловіка не змінився графік і він не перестав брати з собою їжу на роботу. Але згадуємо «їііжаааа» ми і до цього часу!». 
Чайну троянду — не­ймовірно гарне печиво, за словами Каті Скрябіної, можна спекти навіть менш ніж за півгодини. А букет спечених троянд можна зготувати на романтичну вечерю. Тож записуйте рецепт.
 
Інгредієнти: по склянці цукру й борошна, 4 яйця, солодка соломка для стебел.
 
Яйця збити з цукром за допомогою вінчика або виделки. Поступово всипати борошно. Перемішати до однорідної маси. Деко змастити олією. Чайною ложкою викласти кількість пелюсток, необхідних для однієї троянди (5-6 штук). Випікати 2-3 хвилини при температурі 200 градусів.
 
Формуємо троянду. До солодкої соломки приєднати першу пелюстку. Потім усі інші, але дуже швидко, щоб пелюстки не встигли вистигнути. Таким способом приготувати всі троянди. Дуже смачні квіти!

Тільки додай яблуко

Пиріжки з яблуками.
 
Цей фрукт асоціюється також певною мірою з романтикою. І наразі це важливо. А ще те, що печені яблука — корисно і дуже смачно.
 
А пиріжки — скільки століть вони б не існували, завжди бажані, улюблені смаколики на столі. Вони, як борщ, не приїдаються і, як борщ, у кожної господині різні. 
 
Інгредієнти для тіста за рецептом Катерини: 250 мл молока, чайна ложка (з гіркою) сухих дріжджів, 2 столові ложки цукру, 0,5 чайної ложки солі, ванілін на кінчику ножа, яйце, 50 г масла, 450 г борошна.
 
Начинка: 0,5 кг яблук, 20 г масла, 2 чайні ложки цукру.
 
Для змащування: жовток і столова ложка молока.
 
У тепле молоко всипати дріжджі та цукор. Перемішати до повного розчинення. Додати сіль, ванілін, яйце та тепле розтоплене вершкове масло. Перемішати до однорідності. 
Поступово всипати просіяне борошно. Замісити м’яке, еластичне тісто. Покласти в миску, змащену олією або притрушену борошном, накрити рушником. Залишити в теплому місці на годину.
Яблука помити, очистити від шкірочки та видалити серцевину. Нарізати кубиками. На розігрітій сковороді розтопити вершкове масло, додати яблука та цукор. Обсмажити 3-5 хвилин. 
Тісто розділити на 12 частин. Сформувати кульки. Залишити на столі на 5-7 хвилин. Далі кульку приплюснути, викласти начинку та сформувати пиріжок. На деко, застелене пергаментом, викласти пиріжки та залишити на 20 хвилин. Змастити сумішшю жовтка та молока. Поставити в розігріту духовку. Випікати 25-30 хвилин при температурі 180 градусів. Аромат такий, ніби ви в осінньому саду, в якому дозріли яблука!

Торт із пряників

Це неймовірно простий рецепт десерту. «Ще не один гість не здогадався, з чого саме коржі», — зізнається Катерина Скрябіна про ще один свій шедевр, який уже готувало з її легкої руки багато господинь. 
 
Інгредієнти: 500 г пряників, 400 г сметани, 150 г цукру, 2 банани, смажені грецькі горіхи, сухофрукти.
 
Пряники розрізати вздовж на дві частини. Банани нарізати кружечками. Сухофрукти промити і за потреби порізати на частини. 
 
В сметану додати цукор, добре розмішати або збити міксером. Роз’ємну форму або глибоку миску застелити харчовою плівкою. Кожну частину пряника занурити в сметану та щільно викласти шарами, а між шарами — начинку.
 
1-й шар — пряники — банани;
2-й шар — пряники — горіхи;
3-й шар — пряники — сухофрукти — пряники.
 
Торт накрити плівкою та поставити в холодильник мінімум на 8-12 годин. 
 
Готовий торт перевернути на таріль. За бажання зверху торт посипати тертим шоколадом або змастити спецільно приготовленою глазур’ю. І буде вам торт — високий та пишний.

Солодкі канелоні з сиром під соусом бешамель

Назва нової Катиної страви мені видалася занадто складною навіть для уяви. Кулінарна майстриня одразу заспокоїла мене, що її буде нескладно приготувати навіть новачку, а тому, хто щось уже готував — і поготів! (І взагалі, невмілому руки не болять!)
 
Отож потрібно: 14 штук канелоні (італійська паста у вигляді широких трубочок, продається), 400 г сиру кисломолочного, 2 столові ложки цукру, 5 г ванільного цукру, яйце, 70 г родзинок, 50 г сушеної журавлини.
 
Соус бешамель: 300 мл молока, 40 г борошна, 40 г вершкового масла, 50 г цукру, 10 г ванільного цукру.
 
Родзинки та журавлину залити холодною водою на 20-30 хвилин.
 
Злити воду та викласти на паперовий рушник. Сир змішати з цукром, ванільним цукром та яйцем. Додати родзинки та журавлину. Канелоні начинити отриманою масою та викласти у форму для запікання. Для соусу в сотейнику розтопити вершкове масло.
 
Додати борошно та, постійно помішуючи, обсмажити 2-3 хвилини. Влити молоко, інтенсивно помішуючи, щоб не було грудочок.
Додати цукор та ванільний цукор. Варити до легкого загустіння.
 
Канелоні залити соусом. Запікати при 180 градусах 30-40 хвилин.

Легкі човники

Легкі, бо, за словами Катерини Скрябіної, тісто для них надзвичайно легке. 
 
Тісто (на 5-6 човників): 240 мл теплої води, 2 чайні ложки сухих дріжджів, 3 чайні ложки цукру, 0,5 чайної ложки солі, яйце, 3 столові ложки сметани, 2 столові ложки оливкової олії, 750-900 г борошна.
 
Начинка: для бортиків, також для човника: сир кисломолочний, кріп, сіль, чорний перець за смаком.
 
Для човника: 500 г фаршу, дві середні цибулини, зубчик часнику, 3 столові ложки томатної пасти або соус (наприклад, «Сацебелі»), болгарська перчина, сіль, чорний перець за смаком.
Для змащування: жовток, столова ложка молока, вершкове масло.
 
У теплій воді розчинити цукор та дріжджі. Накрити ємність рушником та залишити на 10 хвилин. Додати сіль, яйце, сметану кімнатної температури та гарно розмішати вінчиком. Поступово всипати половину просіяного борошна, добре вимішуючи тісто. Влити оливкову олію, добре перемішати. Далі додати борошна скільки візьме тісто.
 
Воно повинне бути м’яке, еластичне та не липнути до рук. Покласти тісто в миску, накрити рушником та залишити в теплому місці. Через 30 хвилин тісто обім’яти. Залишити ще  на 15 хвилин.
 
Начинка. Цибулю почистити та нарізати кубиками. Обсмажити до легкого золотистого кольору. Додати болгарський перець, теж нарізаний кубиками. Смажити приблизно 2 хвилини. Викласти фарш. Тушити 3-5 хвилин на середньому вогні. Додати подрібнений часник, соус або кетчуп, посолити та поперчити. Тушити ще 3-4 хвилини, далі зняти з вогню. 
Для сирної начинки треба змішати сир із подрібненим кропом, посолити та поперчити за смаком.
 
Тісто розділити на 5-6 рівних частин. Кожну розкачати у формі овалу. 
 
Викласти невеликі бортики з сирної маси. Згорнути паралельні сторони трубочками і звести їх до центру. Сирна начинка повинна бути всередині сформованих валиків.
Скріпити краї, надаючи тісту форми «човника». Защипати тісто дуже ретельно, щоб під час випікання бортики не розгорнулися. Перекласти човники на деко, застелене пергаментом. Розправити «човник» та наповнити м’ясним або сирним фаршем.
 
Бортики змастити жовтком, змішаним із молоком. Випікати човники в розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хвилин. Одразу після того, як вийняли  з духовки, змастити бортики вершковим маслом. Створюйте романтику власноруч!

Фарширована риба (гефілте фіш) 

Фарширована риба.
 
«Цим неймовірно смачним рецептом поділилась зі мною прекрасна господиня Наталія Трач, — каже Катерина, і я вкотре з приємністю відслідковую зв’язок господинь при обміні рецептами, кулінарними порадами, смачними лайфхаками. Вважаю такий «рецептообмін» чудовим, бо там ми відшліфовуємо улюблену страву до ще кращих смакових якостей. — Саме так фаршировану рибу готувала її бабуся. Тож рецепту близько ста років!»
 
Інгредієнти: риба свіжа прісноводна (короп, линь, товстолобик, щука). Розрахунок інгредієнтів на рибу (коропа) вагою 1 кг: батон — 1/3 без скоринки, молоко або 10-відсоткові вершки — 100 мл, яйце, 3-4 цибулини, сіль, чорний пе­рець за смаком, буряк, морквина, цибулина.
 
Рибу почистити, видалити зябра. Обережно зняти шкіру, за можливості не відділяючи голови. М’ясо зняти з кісток. Цибулю очистити та обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Батон без скоринки замочити в молоці або 10% вершках. М’ясо риби, батон та смажену цибулю пропустити через м’ясорубку. В рибний фарш додати одне яйце, посолити та поперчити за смаком.
 
Для того, щоб спробувати фарш на сіль та інші інгредієнти, треба зробити з нього невеличку котлетку та обсмажити на сковороді. Готовий фарш вдруге пропустити через м’ясорубку. Отриманим фаршем начинити риб’ячу шкіру та голову.
 
На дно сотейника (для даної страви потрібен посуд із товстим дном та високими стінками) покласти кістки та хребет риби, далі — очищені та порізані кружальцями буряк, моркву та цибулю. Рибу покласти на «подушку» з овочів та залити до половини холодною водою. Воду посолити.
 
Тушкувати в духовці при температурі 160-170°С близько 3 годин. Приблизно 2 години страву готувати під кришкою, далі відкрити.
 
Ознаки готовності — кількість води зменшилася вдвічі, а риба зарум’янилася. Рибу після того, як охолоне, порізати та подавати разом з овочами. 
 
Живіть смачно, готуйте з любов’ю!