На Черкащині 21 ветерану АТО вручили документи на пільгове кредитування житла

05.02.2019
На Черкащині 21 ветерану АТО вручили документи на пільгове кредитування житла

Черкаським ветеранам АТО вручають документи на пільгове кредитування. (Фото надане прес-службою Черкаської ОДА.)

У межах обласної програми на Черкащині 21 АТОтовцю вручили документи на пільгове кредитування житла.

 

Як розповіли «УМ» у Черкаській облдержадміністрації, це відбулося під час розширеного засідання Центру допомоги учасникам АТО, в якому також узяли участь представники Держмолодьжитла, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, громадські організації учасників АТО.

 

«Черкаська обласна програма забезпечення учасників АТО та членів їхніх сімей житлом на період до 2020 року була ухвалена ще в 2015-му та реалізується спільно з Черкаським регіональним управлінням Держмолодьжитла. Минулоріч на одному із засідань сесії обласної ради внесли зміни до програми, тож серед претендентів на забезпечення житлом відтепер є й бійці-добровольці», — наголошують у Черкаській ОДА.
 
За словами керівника Центру допомоги учасникам АТО Євгенія Одновола, свого часу обласна рада затвердила таку програму, аби вирішити проблему забезпечення житлом учасників АТО шляхом вигідного для них та їхніх сімей пільгового житлового кредитування.
 
«Програмою передбачено співфінансування з місцевого та обласного бюджетів — 90% та 10%, відповідно. Щороку бажаючих оформити такий кредит стає все більше. І це свiдчить про її успішність. Цьогоріч на придбання житла військовим уже передбачено понад 15 млн. грн., зокрема з місцевих та обласного бюджетів», — пояснює Євгеній Одновол. 
 
Як зауважує керівник регіонального управління Держмолодьжитла Олександр Паливода, подібних до обласної програми в межах області також діє ще 20 районних і 7 програм у містах.
 
Більше того, такі програми розробляють сьогодні навіть в об’єднаних територіальних громадах, зокрема у Степанецькій та Білозірській. І все заради того, аби якомога більше захисників України отримали своє житло.
 
У Черкаській ОДА кажуть, що за роки дії обласної програми забезпечення учасників АТО та членів їхніх сімей житлом свої квартири вже одержав 41 захисник: у Черкасах, а також в Умані, Смілі, Каневі, Звенигородці, Шполі та Корсунь-Шевченківському.
 
«Уже на початок цього року тільки в Черкасах зареєстрували 382 бажаючих узяти кредити, з яких 146 уже підготували повний пакет документів», — констатує Олександр Паливода.
 
У районах області про пільгове кредитування заявили 104 ветерани АТО, з них близько півсотні — з повноцінно оформленими документами.
 
Родини, які вже отримали житло в кредит, задоволені, адже в середньому щомісячна сплата за умовами кредиту становить 1-2 тис. грн., а це значно дешевше та вигідніше, ніж винаймати житло.
 
До речі, під час засідання Центру допомоги учасникам АТО вiсiм черкащан, серед яких і переселенці, одержали документи на кредитування житла в межах державної програми «Доступне житло».