Півмільйона дітей на окупованому Донбасі потребують захисту та допомоги — ЮНІСЕФ

01.02.2019
За повідомленням ЮНІСЕФ, на сході України діти позбавлені можливості отримувати чисту воду, гуманітарну допомогу, медичну та психосоціальну підтримку. 
 
У найкритичнiшому становищі опинилося майже 400 тисяч неповнолітніх, які проживають у межах 20 км від лінії розмежування.
 
Попри те, що існує реальна загроза їхньому життю та здоров’ю через часті обстріли та заміновані ділянки доріг, саме для них закритий доступ до безпечного навчання, отримання медичної допомоги, а також якісної охорони здоров’я.
 
«Лише за 2018 рік в обстрілах постраждали 16 навчальних закладів на території Донбасу, а ще 50 були закриті, — йдеться в опублікованому повідомленні ЮНІСЕФ. — За чотири роки військовий конфлікт на сході України руйнівним чином вплинув на систему освіти: зруйновано або пошкоджено сотні шкіл. Діти змушені жити та навчатися у психотравмуючих умовах, коли неможливо говорити про якість отриманих знань».
 
Уже відомо, що ЮНІСЕФ домовляється з адміністрацією США про майже чотири мільярди доларів для надання допомоги дітям із 59 країн світу, які проживають у «гарячих точках» планети та постраждали від жахіть війни. Крім маленьких українців на Донбасі, допомога повинна прийти до дітей, які проживають у Сирії, Ємені, а також Демократичній Республіці Конго.
 
Якщо говорити про дітей, які проживають на сході України, то, в першу чергу, вони потребують чистої питної води, безперебійного опалення та електроенергії.
 
З тієї суми, яку мають надати гуманітарні служби США, близько 21 мільйона доларів фахівці ЮНІСЕФ планують витратити на забезпечення потреб постраждалих від війни сімей i дітей, які проживають у межах 20 км по обидва боки лінії розмежування на Донбасі. На даний час доступ до питної води обмежений для 3,2 мільйона людей у Донецькій i Луганській областях.
 
Регулярні обстріли руйнують усю наявну на Донбасі інфраструктуру, включаючи такі її важливі складові, як водопровід та електропостачання. За 2018 рік зафіксовано 89 атак та обстрілів об’єктів водопостачання, хоча до цього подібні інциденти не фіксували взагалі. 
 
Фінансова підтримка дозволить забезпечити дітям війни на сході України доступ до освіти, чистої питної води, отримання «гуманітарки», а також якісної медичної допомоги.
 
Зазначимо, що у 2019-му світова спільнота відзначатиме 30-ту річницю Конвенції про права дитини та 70-ту річницю Женевської конвенції.
 
Фахівці ЮНІСЕФ із великим сумом зазначають, що наразi у внутрішні та міжнародні військові конфлікти залучено більше країн, аніж це фіксували за останні 30 років.