Держбюро розслідувань за два місяці відкрило тисячі проваджень щодо правоохоронців і військових

01.02.2019
Держбюро розслідувань за два місяці відкрило тисячі проваджень щодо правоохоронців і військових

Про перші два місяці роботи слідчих новоствореного Державного бюро розслідувань (ДБР) прозвітував днями його директор Роман Труба.
 
 
За його даними, від 27 листопада 2018 року слідчі вже взялися розслідувати майже 3,5 тисячі кримінальних проваджень.
 
 
При цьому більшість із них — 2674 — надійшли до бюро з інших правоохоронних органів, тоді як безпосередньо слідчими бюро розпочато майже 750 проваджень. 
 
 
Що цікаво, переважна більшість фігурантів проваджень — правоохоронці (1639 осіб) і військовослужбовці (1391), а ще лише 66 суддів, 3 нардепи та 25 посадовців категорії «А».
 
 
Пан Труба стверджує, що бюро також розпочало розслідувати складні злочини, розкриттям яких в Україні фактично ніхто не займався. Зокрема, йдеться про 14 випадків катувань із боку правоохоронців.
 
За його словами, слідчих у ДБР усе ще не вистачає, тож варто й надалі збільшувати їхню кількість. Загальний штат бюро — понад 500 працівників, із них 285 — слідчі.
 
При цьому один слідчий може розслідувати до 20 проваджень і більше, а це — неабияке навантаження.
 
Серед іншого, директор бюро закликає політиків не втягувати ДБР у інформаційні війни під час президентських і парламентських перегонів у 2019 році.
 
Мовляв, жоден кандидат у Президенти не фігурує в кримінальних провадженнях ДБР, оскільки всі вони мають певні гарантії на час виборчої кампанії.
 
«У підслідності ДБР — високопосадовці. Це може бути використано третіми силами для дезінформації, для іміджевих війн зі своїми конкурентами під час ви­борчих перегонів. Прошу всіх кандидатів на посаду Президента не втягувати ДБР у власні інформаційні війни», — підкреслив Роман Труба.
 
Відповідаючи на питання журналіста «України молодої», чи відкривали слідчі ДБР кримінальні провадження щодо своїх колег з НАБУ чи САП, пан Труба запевнив, що Державне бюро розслідувань «не воює з правоохоронними органами, і з керівництвом НАБУ в нас хороші робочі службові стосунки, нас об’єднує розуміння того, що в нас повністю спільна мета».
 
Мовляв, «відкриваємо кримінальні провадження не щодо НАБУ, Нацполіції чи СБУ, а щодо можливих злочинців, які працюють у цих органах». Відтак наразі у ДБР розслідують 28 кримінальних проваджень за фактами можливих правопорушень працівниками НАБУ. 
 
 
«Із них 11 проваджень передано з Генпрокуратури, приблизно 11-12 передано прокурорами САП. Інша частина проваджень розслідується за ухвалами суддів», — зауважив Роман Труба.