Цього року використані батарейки з України вперше відправлять на переробку до ЄС

30.01.2019
У свiтi щороку накопичується близько 50 мільйонів штук електронних відходів, порахували в програмі ООН із довкілля.
 
За даними фахівців, одна батарейка може забруднити 400 літрів води, або 20 квадратних метрів ґрунту, який упродовж 50 років не буде придатний для ведення сільського господарства.
 
Нікель, цинк, свинець, ртуть, марганець можуть потрапити в організм людини або тварини, де накопичуватимуться.
 
Ці небезпечні елементи навіть у невеликій кількості можуть викликати онкологічні, репродуктивних органів та інші хвороби.
 
Використану батарейку не можна зберігати вдома. Небезпечні речовини випаровуватимуться в повітря і можуть зашкодити вашому здоров’ю. 
 
У 2019 році використані батарейки з України, які збирають волонтери та небайдужі люди, вперше відправлять на переробку до ЄС у спеціальних бочках для небезпечних відходів.
 
Як повідомляють організатори всеукраїнської соціальної ініціативи «Батарейки, здавайтеся!», нещодавно задля цієї мети з Туреччини імпортували 80 спеціальних бочок.
 
Купівлю цього важливого товару здійснили спільно з компанією «Екологічні інвестиції».
 
Вона вже розмитнила та привезла ці ємкості на склад у Києві, а також буде вивозити батарейки на переробку за кордон.
 
За словами організаторів, вони довго шукали спеціальну якісну тару, в якій можна перевозити такого роду небезпечні відходи.
 
В Україні, як виявилось, її не виробляють, оскільки немає на це попиту. У липні минулого року вдалося домовитися про партію бочок для відходів із турецькою фабрикою Gungor Plastik зі Стамбула.
 
«Вони зазвичай працюють лише з великими замовленнями, але для українських батарейок погодилися виготовити невеличку партію — 80 бочок... Без цієї спеціальної тари, виготовленої за стандартами ООН, із тавром особливого зразка та з пластику певної міцності, вивезти батарейки на переробку в Європу було б неможливо», — сказано у повідомленні мережі зі збору екологічно небезпечних елементів «Батарейки, здавайтеся!».
 
Кожна з бочок виготовлена спеціально для того, щоб витримати суттєву вагу батарейок. Термін придатності такої тари, за європейськими нормами, — 5 років. Після кожної відправки батарейок бочки планують повертати в Україну та завантажувати знову. 
 
«Крок за кроком ми наближаємось до того, щоб перша фура з батарейками поїхала на переробку в Європу вже у 2019 році», — впевнені організатори.
 
Киянка Анастасія Іванцова у коментарі «УМ» каже, що почала сортувати батарейки, бо сортує решту сміття.
 
«Чому б тоді і не збирати окремо батарейки, в яких містяться шкідливі речовини? Збирали їх у коробочку та відвозили в пункти прийому. Здається, це був «Епіцентр» (але я можу і помилятися, бо це було давно) — там приймали лампочки і батарейки. Зараз користуємося акумуляторними батарейками, які можна перезаряджати і не викидати щоразу», — коментує дівчина.
 
Утилізація батарейок — трудомісткий і дорогий процес. Питання про збирання та переробку елементів живлення по-різному вирішується в різних країнах світу: в Японії батарейки старанно збирають і зберігають до тих часів, коли буде винайдено оптимальну переробну технологію. Австралія також лідирує за кількістю утилізованих батарейок.
 
Щорічно тут переробляють 80% акумуляторів. Елементи живлення, які місцеві підприємства не можуть переробити, відправляють у Європу.
 
У Євросоюзі при виробництві батарейки в їх вартість спочатку закладається відсоток на утилізацію, і покупець у магазині, здавши старі батарейки, отримає цінову знижку на нові.
 
Відпрацьовані елементи живлення пере­робляють, причому ефективність такого процесу досить висока.
 
Лідером є Бельгія, в якій до 50% батарейок спрямовують на переробку. У Нью-Йорку, наприклад, викидати батарейки в сміття заборонено законом.
 
А виробники і великі магазини, що продають елементи живлення, зобов’язані забезпечувати збір використаних батарейок — інакше на них чекає штраф до $ 5 тис.
 
Українка Анна Ващенко, яка мешкала в країнах Заходу, у коментарі «УМ» каже, що не знає, куди європейці здають використанні батарейки: «Жила в багатьох будинках, проте ніде не бачила коробок для батарейок чи кришечок, як у нас у під’їздах. При смітниках немає камер спостережень. Тому це більше про екологічну свідомість, ніж примус».
 
Зменшити шкоду довкiллю від використаних батарейок можливо. Для цього потрібно дотримуватись кількох правил.
 
По-перше, потрібно заздалегідь думати про наслідки та віддавати перевагу техніці, яка може обходитися без батарейок.
 
Якщо це, звичайно , можливо. По-друге, рекомендується купувати не одноразові батарейки, а міні-акумулятори, які можна заряджати кілька разів.
 
По-третє, варто звертати увагу в магазині на те, щоб на батарейках було зазначено, що вони не містять ртуті і кадмію. Це найнебезпечніші важкі метали, які можуть входити до їх складу.