У Польщі заявляють про загрозу повномасштабної війни в Україні через «Північний потік-2»

30.01.2019
У Польщі заявляють про загрозу повномасштабної війни в Україні через «Північний потік-2»

Геопарадокс: чим далі від Москви розташована держава, тим її керівництво прихильніше ставиться до російських інфраструктурних проектів у паливній галузі. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Сусідня з нами Польща активно допомагає Україні відстоювати свої економічні та політичні інтереси, забороняючи реалізовувати російський проект із побудови газогону «Північний потік-2».
 
 
Офіційна Варшава вбачає в «Північному потоці-2» істотну загрозу для миру і безпеки європейського континенту не тільки з точки зору поглиблення залежності країн Європи від російських енергоносіїв, а й перспектив ескалації агресії РФ щодо України.
 
 
Про це нещодавно заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутовіч, зазначивши, що, коли транзит російського газу через територію України буде припинений, вона втратить і прибуток, і певну захищеність від розширеної агресії з боку РФ. 
 
За словами Яцека Чапутовіча, позиція Польщі щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2» збігається із загальною позицією Європейської комісії і залишається незмінною.
 
Вона полягає в тому, що «газова» директива щодо розширення застосування її вимог до підводних газопроводів повинна поширюватися на всі газопроводи.
 
Як відомо, ще 12 грудня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво «Північного потоку-2».
 
США підтримали резолюцію проти розширення «Північного потоку» і закликали Німеччину прислухатися до побоювань сусідів.
 
Утім Берлін наразі не готовий відмовитися від економічно вигідного для них проекту. Офіційні особи Польщі вважають таку позицію хибною, заявляючи, що в питанні енергетичної безпеки деякі країни Європейського Союзу демонструють лицемірство.
 
Нещодавно на форумі «Європа — Україна», що відбувався у польському Жешові, глава Сейму Марек Кухцінскій звернув увагу на те, що частина країн, з одного боку, хоче підтримувати Україну, однак з іншого боку вони домовляються з Росією про будівництво газо­проводу «Північний потік-2».
 
«Адже відомо, що будівництво цього газогону, а пізніше і «Північного потоку-3», означає згоду на те, щоб Україна стала несамостійною, щоби її кинули на розтерзання. Росія в цьому контексті є найбільшою небезпекою і загрозою. Це удар проти Центральної Європи, а також балканських країн», — сказав глава польського Сейму.
 
Політик наголосив на необхідності подальшого розвитку регіонального співробітництва в Центральній Європі, а також звернув увагу, що Європейський Союз переживає численні і серйозні кризи.
Утiм від слів наші західні партнери переходять і до справи.
 
Так, за словами віце-міністра енергії Польщі Міхала Куртика, Польща вимагає від  Євросоюзу прискорити роботу над змінами в газовій директиві ЄС, яка ускладнить будову одіозного газопроводу.
 
Поляки впевнені, що Болгарія, яка керувала роботами ЄС у першому півріччі, гальмувала темп роботи над цим документом.
 
Відомо, що посли ЄС повинні зайнятися змінами в газовій директиві наприкінці червня. Згідно з цим документом, усі газопроводи, також іноземні, які пролягають морським шляхом, підлягатимуть законодавству ЄС.
 
Нагадаємо, ще в листопаді 2017 року Європейська комісія запропонувала зміни в газовій директиві ЄС, але Болгарія, яка керувала роботами Євросоюзу, обмежилася зустрічами експертів і не перенесла голосування на рівень послів і міністрів.
 
Починаючи з 1 липня, президентство в ЄС виконуватиме Австрія, яку вважають однією з країн-прихильників будівництва «Північного потоку-2». Разом із Німеччиною, Бельгією, Голландією.
 
Президент Австрії Александр Ван дер Беллен нещодавно навіть розкритикував США через позицію щодо газопроводу «Північний потік-2».
 
«Адміністрація американського президента Дональда Трампа ставиться до ЄС і до окремих його країн як своєї колонії», — заявив Ван дер Беллен, посилаючись при цьому на ситуацію довкола «Північного потоку-2» і ядерної угоди з Іраном. І додав, що такі країни, як США і Росія, зацікавлені в ослабленні ЄС. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Можливо, трохи відтермінують... 
 
Як відомо, запуск газогону «Північний потік-2» призначено на кінець нинішнього року. Втім ця дата може бути істотно зрушена.
 
За словами політичного експерта Сергія Бикова, до сих пір не отримали фінальне підтвердження від четвертого учасника, який має дати власне підтвердження на реалізацію «Північного потоку-2». «Є припущення, що, можливо, Штати дотиснуть ЄС і в результаті буде або змінено гілку, або« Північний потік-2 «буде запущено не так швидко», — сказав експерт.
 
Станом на сьогоднішній день Росія разом зі своїми європейськими партнерами збудувала вже 20% газогону «Північнй потік-2».