Кращим результатом українців на ЧЄ-2019 стало 16-те місце фігуристів із Харкова

30.01.2019
Кращим результатом українців на ЧЄ-2019 стало 16-те місце фігуристів із Харкова

На своєму другому ЧЄ харків’яни Дарина Попова та Володимир Бєліков посіли 16-те місце. (Фото з сайта ufsf.com.ua)

Завдяки кліматичним особливостям та вагомій державній підтримці зимові види спорту посідають у Білорусі провідне місце.
 
 
Володіючи прекрасною інфраструктурою, наші північні сусіди вже мали можливість приймати й чемпіонат світу з хокею в елітному дивізіоні, й етап Кубка світу з фристайлу.
 
 
Днями ж у столиці цієї країни завершився ще один знаковий турнір — чемпіонат Європи з фігурного катання, котрий проходив на льоду сучасної «Мінськ-Арени».
 
 
Місце континентальних баталій неабияк вразило нечисленну делегацію українських фігуристів, для яких подібного рівня інфраструктура наразі залишається недоступною.
 
Зрештою, брак льоду — не єдина проблема вітчизняного фігурного катання. Уже не перший рік доводиться говорити про відсутність в Україні спортивної пари, готової представляти нашу країну на дорослих чемпіонатах Європи та світу.
 
Ось і цього разу національна Федерація фігурного катання не змогла відрядити на ЧЄ до Мінська дует, який спеціалізується в парному катанні.
 
Загалом були складнощі у тренерської ради й під час визначення складу збірної України для поїздки на єврофорум, адже бажання послати на змагання найсильніших фігуристів країни, з досвідом виступів на ОІ-2018, пішло врозріз iз кадровими проблемами.
 
Приміром, фігурист-одиночник Ярослав Паніот та танцювальний дует Олександра Назарова/Максим Нікітін не поїхали на ЧЄ через негаразди зі здоров’ям.
 
Іще одна учасниця ОІ-2018 — Ганна Хниченкова — після Пхенчхана вирішила взагалі взяти паузу у виступах, тож склад української збірної, котра змагалася в Мінську, аж ніяк не мав оптимальний вигляд, хоча у випадку з танцювальною парою та фігуристом-одиночником iдеться про новоспечених чемпіонів України. 
 
На дебютному для себе ЧЄ юніор Іван Шмуратко, як для першого разу, показав вельми пристойний результат. Пробившись до довільної програми, учень Марини Амірханової, у підсумку, посів 22-ге місце.
 
Думається, до свого активу зможуть занести виступ у Мінську й танцюристи з Харкова Дарина Попова та Володимир Бєліков. На попередньому єврофорумі вихованці Галини Чурилової показали 22-й результат, цього ж разу вони піднялися на 16-ту позицію, заявивши, що в столиці Білорусі показали свій найкращий прокат у сезоні.
 
А от для 17-річної Анастасії Гужви, котра на нещодавньому ЧУ посіла четверте місце (й на континентальну першість поїхала через те, що решта призерів національного турніру не відповідали віковому цензу), мінський прокат завершився відвертою невдачею. Посісти на дебютному для себе чемпіонаті Європи останнє місце — доволі сумнівне задоволення.
 
Щодо фаворитів ЧЄ-2019, то кращим серед чоловіків став іспанець Хав’єр Фернандес, у жінок «золото» здобула росіянка Софія Самодурова, кращими серед танцювальних пар були Габріелла Пападакіс i Гійом Сізерон iз Франції, а серед спортивних дуетів перемогли їхні співвітчизники — Ванесса Джеймс iз Морганом Сіпре.