27 років суперечок: Греція підтримала перейменування Македонії

29.01.2019
Парламент Греції ухвалив історичне рішення щодо зміни назви свого північного сусіда.
 
Депутати голосували за те, щоб країну, яка називалася Македонія після розпаду колишньої Югославії, відтепер називали Республіка Північна Македонія.
 
Переговори та протести щодо назви тривали понад 27 років. Греція виступала проти назви країни Македонія з часу її незалежності у 1991 році, оскільки в Греції є регіон з такою самою назвою. 
 
Домовленість раніше ратифікували в самій Македонії. Тепер Афіни ухвалили остаточне рішення. 
 
Грецький парламент почав дебати щодо угоди в середу, 23 січня. Голосувати мали ввечері в четвер, але дебати затягнулися… Загалом вони тривали понад 38 годин, виступили більш ніж 200 депутатів.
 
У підсумку, парламент в Афінах ухвалив рішення щодо назви Північна Македонія. 153 депутати проголосували «за», 146 — «проти». 
 
Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, дві третини греків не підтримують угоду щодо зміни назви. У четвер на вулиці Афін люди вийшли на акцію протесту проти угоди.
 
Дійшло до сутичок з поліцією. Велика демонстрація на знак протесту проти угоди пройшла в Греції також у неділю, 20 січня.
 
Суперечка тривала так довго тому, що назву «Македонія» тривалий час має північний регіон Греції, куди входить друге за розміром місто в країні Салоніки.
 
Після розвалу Югославії з’явилася нова країна, що взяла собі також це ім’я у 1991 році.
 
Це викликало обурення греків, які пишаються своєю стародавньою спадщиною Александра Македонського. У Греції запідозрили свого сусіда в територіальних амбіціях.
 
Багато років американський дипломат Метью Німетц допомагав шукати компроміс у цьому питанні. 
 
Зрештою, змінилися уряди, а з ними і настрої. У червні 2018 року прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас і його македонський колега Зоран Заєв підписали угоду, що мала нарешті вирішити тривалу суперечку.
 
Македонці підтримали угоду — спершу на референдумі у вересні минулого року, хоча на нього прийшла лише третина виборців, а потім у парламенті.
 
Тепер, після голосування в парламенті, Греція направить своєму сусіду вербальну ноту, а Македонія після цього повідомить Організацію Об’єднаних Націй про зміну назви. 
 
Схвальне рішення грецького парламенту відкриває шлях колишній югославській республіці до НАТО. Найближчим часом посли НАТО мають зібратися для підписання відповідного протоколу. Зміна назви стане остаточною після того, як протокол ратифікують в Афінах. 
 
Відповідно до історичної угоди між країнами, відтоді всі повинні будуть використовувати нову назву Республіка Північна Македонія, або ж просто Північна Македонія, яка замінить назву країни, яку ООН поки що формально називає колиш­ньою Югославською Республікою Македонія.
 
Назва мови — македонська — не зміниться, а громадяни Республіки Північна Македонія так само залишаться македонцями. 
 
Тепер греки повинні будуть підтримати заявку свого північного сусіда для вступу в НАТО та Євросоюз, через що країни сперечалися багато років.