Є кілька індикаторів того, що Росія готує масштабний наступ на Україну — командувач ООС Сергій Наєв

29.01.2019
Російські окупаційні війська 27 січня один раз порушили режим припинення вогню.
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстріляв наші позиції з гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — поблизу селища Новотошківське.
 
Унаслідок злочинних обстрілів російсько-окупаційних військ жоден із наших військовослужбовців не постраждав.
 
Підрозділи Об’єднаних сил у відповідь на провокації противника застосовували чергові вогневі засоби. За даними розвідки, 27 січня двох російських окупантів було знищено та трьох поранено.
 
Загинув і український воїн — 20-річний Андрій Грищук із с. Норинськ, що на Житомирщині. Хлопчина влітку планував одружитися.
 
А 25 січня поблизу села Катеринівка (Попаснянський район, Луганська область) внаслідок обстрілу військового автомобіля з ПТРК загинув стрілець ЗСУ 53-річний прапорщик Губенко Віталій (позивний «Батюшка»).
 
Свого часу закінчив духовну семінарію, служив за контрактом, неофіційно в своєму підрозділі виконував обов’язки капелана. Ще четверо бійців тоді отримали поранення.
 
Станом на 7-му годину ранку 28 січня ворог вогонь не відкривав. Наші захисники продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
Командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв заявив, що є кілька індикаторів того, що Росія готує масштабний наступ на Україну.
 
Генерал стверджує: «По-перше, вони збільшили кількість військ у зоні конфлікту. Наприклад, там, де було вісім тактичних батальйонів біля українсько-російського кордону, їх стало дванадцять.
 
І це тільки в моїй зоні відповідальності. По-друге, вони також суттєво збільшили кількість авіації, готової до дій iз повітряних баз по той бік лінії фронту, біля Донецька».
 
Ключовим доказом підступних планів противника, за словами Наєва, є те, що в Донецькій і Луганській областях з’явилися російські диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ). Це вдалося встановити завдяки перехопленню їхніх розмов.
 
Крім того, українські військові виявили особливий тип супутникового зв’язку, який використовував старший офіцерський склад російської армії.
 
Присутність російських генералів доводить, що відбувається перегрупування військ, а це, найімовірніше, підготовка до наступу.
 
«Їхні розвідувальні потужності збільшилися втричі: більше ДРГ, більше груп перехоплення радіопереговорів, більше шпигунів. Так відбувається, як правило, напередодні наступу», — додає генерал.
 
Він вважає, що ймовірність наступу російських військ почала наростати після інциденту в Керченській протоці в листопаді минулого року, коли російські військово-морські сили атакували три українські кораблі, що прямували з Чорного моря в Азовське. Росіяни захопили українські судна, поранили трьох українських моряків і забрали всіх 24 у полон.
 
На думку генерала, керченський інцидент — частина російського плану щодо взяття під контроль усього узбережжя Азовського моря і розширення зони присутності Росії в західному напрямку, через Маріуполь і до Криму.
 
Він попереджає, що новини російської пропаганди про нібито підготовку Україною використання хімічної зброї в Донецьку — це медійний супровід, який має виправдати необхідність наступу.