Пан Перевертас та інші: виставу за творами Сергія Пантюка показали у Чернігові

29.01.2019
Пан Перевертас та інші: виставу за творами Сергія Пантюка показали у Чернігові

Сергій Пантюк.

У Чернігівському молодіжному театрі у рамках проекту «Театрліт» відбулася прем’єра поетичної вистави за творами літератора і громадського діяча Сергія Пантюка «Пан Перевертас та інші» у постановці заслуженого артиста України Олексія Биша.
 
 
Створити театральний проект на поетичному матеріалі — своєрідний виклик для усіх учасників дійства.
 
 
Для режисера, який має вибудувати сценографію так, аби не зрадити основний принцип театрального мистецтва — показати світ через дію; для акторів, які мають не просто художньо декламувати вірші, а їх проживати, пропускаючи через серце досить широкий спектр емоцій — від радості до болю; для автора п’єси, який мусить увібгати у майже годинну виставу розмаїття творчої особистості письменника, який пише для дітей і дорослих, поезію і прозу, а ще воює, ламає стереотипи, мислить, шукає себе у цьому світі й світ у собі.
 
Прем’єра вистави «Пан Перевертас та інші» у Чернігівському молодіжному театрі засвідчила, що все це вдалося.
 
І запальний творчий колектив у складі письменника й тепер уже актора Сергія Пантюка, режисера-постановника Олексія Биша, соліста чернігівського театру естради «Феєрія» Іллі Клименка, акторки Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка Світлани Сурай зібрали аншлаг.
 
У виставі «Пан Перевертас та інші» поєднано вірші Сергія Пантюка для дорослого читача, де осмислюються складні питання війни, смерті, творчості, пам’яті родової та національної, щастя й любові, тягаря прожитих років і здійсненних учинків, із текстами для дітей, де світло й радісно, безтурботно та фантазійно, де не існує нічого неможливого.
 
Автор п’єси Дмитро Мамчур у творчості друга й колеги по цеху Сергія Пантюка виокремив означені мотиви й поєднав у суцільну метафоричну й енергетично сконденсовану оповідь.
 
Обрамлення вистави — лист, що отримує герой від себе майбутнього — дозволило поєднати в єдиному часопросторі дві іпостасі письменницької особистості: дитину й дорослого, світ минулого і теперішнього (майбутнього), миру й війни.
 
Хлопчик, який то тінню, то в реалі паралельно співіснує з митцем, є не лише спогадом про дитячі роки, коли легко мріялось, а душа ще не знала втрат, не бачила жахіть і крові, а й водночас своєрідним альтер-его героя, яке може дати запотиличника, вчинити розгардіяш у хаті, нагадати дорослому про його потаємні бажання й забуті вміння.
 
Цей дуалізм чудово ілюструє і застосований прийом гри тіні й світла. 
 
Атмосферу вистави підтримує й музика. Щось глибинне, архаїчне відлунює у пісні Світлани Сурай, а щемні й близькі кожному воїну «Добровольці Божої чоти» Олекси Бика не дисонують із казковими мелодіями гурту Space чи романтичними й життєствердними — Поля Моріа.
 
Проект «Театрліт» започатковано заслуженим діячем мистецтв України Геннадієм Касьяновим, який керував Чернігівським молодіжним театром понад тридцять років.
 
Першу виставу, за творами поета Олега Короташа, було створено 2018 року. У планах театру — співпраця з іншими літераторами для популяризації сучасної української поезії.