Кривдниця Світоліної Наомі Осака виграла «Аустреліен оупен» і стала першою ракеткою світу

29.01.2019
Кривдниця Світоліної Наомі Осака виграла «Аустреліен оупен» і стала першою ракеткою світу

Наомі Осака — тріумфаторка Відкритої першості Австралії-2019. (Фото з сайта tennisua.org.)

Проводячи потужну маркетингову політику, цьогорічний «Аустреліен оупен» просто не міг не подарувати шанувальникам тенісу захопливих фіналів. 
 
 
Зрештою, вийшло так, що вирішальні поєдинки Відкритої першості Австралії-2019 пройшли за кращими зразками спортивного жанру: у чоловіків за чемпіонський «шолом» боротьбу вели дві перші ракетки планети, а в жінок у фінальному матчі розігрувався не тільки титул тріумфаторки турніру, а й звання володарки світової тенісної корони.
 
 
Так, і в чешки Петри Квітової, посіяної на «АО»-2019 під восьмим номером, і у четвертої ракетки турніру японки Наомі Осаки було вдвічі більше стимулів грати на перемогу у фінальному протистоянні.
 
Маючи за плечима досвід перебування в статусі кращої тенісистки планети, здавалося, що саме досвідчена Квітова має трохи більше шансів на успіх.
 
Водночас 21-річна Осака, виходячи на фінал «АО»-2019, тримала в пам’яті перемогу на останньому в минулому році «шоломі» — «Ю-Ес оупен».
 
І не виключено, що саме цей фактор вiдіграв вирішальну роль у перемозі японки в Мельбурні — 7:6 (7:2), 5:7, 6:4.
 
Тож завдяки двом поспіль перемогам на турнірах iз серії «Великого шолома» й низці невдач уже колишньої прими світового тенісу, румунки Сімони Халеп, котра, нагадаємо, на цьогорічному «АО» вилетіла в четвертому колі, програвши Серені Уїльямс, 21-річна Наомі Осака вперше в своїй кар’єрі стала першою ракеткою світу.
 
Нагадаємо, що в чвертьфіналі Відкритої першості Австралії японка здолала найсильнішу тенісистку України Еліну Світоліну — 6:4, 6:1.
 
Відзначимо, що вдруге поспіль українка завершила змагання в Мельбурні в 1/4 фіналу. В оновленому, після «АО»-2019, рейтингу WTA Світоліна залишила за собою сьому сходинку протоколу.
 
Так само без прогресу в світовому табелі про ранги — на 24-му місці — завершила скромно проведений австралійський «шолом» друга ракетка України Леся Цуренко.
 
А от 18-річна Даяна Ястремська, провівши дебютний для себе дорослий «Аустреліен оупен» і діставшись на ньому третього кола «одинака», додала до свого рейтингу одразу десять позицій, що дозволило їй потрапити до «топ-50» кращих тенісисток планети (47-ма сходинка).
 
На відміну від жіночого фіналу «АО»-2019, головне протистояння чоловічого турніру в Мельбурні особливою напругою не відзначалося, хоча дуель першого та другого тенісистів планети — Новака Джоковича та Рафаеля Надаля відповідно — обіцяла бути вельми цікавою.
 
Утім якщо іспанця — 11-разового переможця «Ролан Гарросу» вже давно називають «королем ґрунту», то сербського тенісиста, після його сьомої в кар’єрі перемоги на Відкритій першості Австралії, цілком заслужено вже можна охрестити «володарем Мельбурна».
 
По суті, протистояння Джоковича з Надалем завершилося розгромом іспанця, котрий не так давно ще перебував у статусі першої ракетки світу, — 6:3, 6:2, 6:3.
 
«Джокович продемонстрував неймовірний теніс, а я продовжу працювати», — резюмував Надаль.
 
Відзначимо, що жоден з українських тенісистів не грав в основі цьогорічного «АО». При цьому кращий за рейтингом тенісист України — Сергій Стаховський — в оновленому рейтингу АТР посідає скромне 136-те місце.