У Черкаському краєзнавчому музеї експонують унікальну ливарну форму VII-VIII століття

23.01.2019
У Черкаському краєзнавчому музеї експонують унікальну ливарну форму VII-VIII століття

Форма для виготовлення прикрас VII-VIII століття. (Фото надане Черкаським краєзнавчим музеєм.)

У Черкаському обласному краєзнавчому музеї на виставці «На перетині культур» уперше експонують досі небачену кам’яну ливарну форму VII-VIII століття.
 
 
Як розповідають науковці музею, це знаряддя для бронзоливарного виробництва знайшли дослідники експедиції Інституту археології НАНУ торік у селі Пастирське Смілянського району Черкаської області. 
 
 
«Пастирське городище датується VII-VIII століттями. А форма виготовлена з пісковику й призначена для відливки нашивної прикраси із свинцево-олов’янистої бронзи», — наголошують у краєзнавчому музеї.
 
І додають, ця знахідка є унікальною для цiєї пам’ятки. Оскільки самі формочки та відливки з них дозволяють визначити асортимент прикрас, які виготовляли за їх допомогою. 
 
За останні 120 років, упродовж яких тривають дослідження Пастирського городища, подібну річ знайдено вперше, зазначають науковці Черкаського краєзнавчого музею.
 
І пояснюють: на широкій поверхні формочки вирізьблена матриця підвіски, яка має аркоподібну форму з округлими вушками для пришивання, зверху та знизу, з’єднаними тонкою перетинкою по вісі вертикальної симетрії.