За останнє десятиліття кількість мільярдерів у світі подвоїлася

22.01.2019
Кiлькiсть людей, статки яких вимірюються мільярдами, минулого року сягнула 2208 осіб. Про це йдеться у дослідженні міжнародного об’єднання організацій із боротьби з бідністю Oxfam.
 
За останнє десятиліття мільярдерів у світі стало бiльше вдвічі. А капітал найбагатших людей планети примножувався на 2,5 мільярда доларів щодня.
 
У період з 2017-го по 2018-й новий мільярдер у світі з’являвся кожні два дні, кажуть експерти. При цьому фінансове становище 3,8 мільярда найбідніших людей світу за минулий рік абсолютно не покращилося, зазначають автори дослі­дження, на яке посилається у своєму повідомленні «Радіо «Свобода».
 
Крім того, багаті особи й організації впродовж останнього десятиліття платили найнижчі податки, заявляють в Oxfam.
 
Як ідеться в дослідженні, якщо один відсоток найбагатших людей планети платитиме всього на 0,5% більше податків зі своїх статків, це дасть змогу зібрати кошти на освіту 262 мільйонів дітей або на медичні послуги, які можуть врятувати життя 3,3 мільйона людей.
 
Oxfam закликає уряди запровадити реальні зміни, щоб спонукати корпорації і багатих фізичних осіб платити справедливу частку податків й інвестувати ці кошти у безкоштовну медицину й освіту.
 
Як зазначають дослідники, приміром, статки найбагатшої людини світу — власника компанії «Амазон» Джеффа Безоса — зросли до 112 мільярдів доларів, а один відсоток від цієї суми дорівнює всьому бюджету охорони здоров’я Ефіопії з населенням у 105 мільйонів людей.
 
Міжнародне об’єднання Oxfam оприлюднило доповідь про бідність напередодні щорічної зустрічі Все­світнього економічного форуму в швейцарському Давосі, який розпочинається сьогодні, 22 січня.