Перший десяток пішов: ЦВК офіційно зареєструвала вже 10 кандидатів у президенти

22.01.2019
І з кожним днем їх стає дедалi більше. Минулого тижня ще 5 кандидатів подали документи до ЦВК.
 
 
Ще на початку тижня до Центрвиборчкому прийшли: народний депутат та лікар Ольга Богомолець, колишній очільник державної фіскальної служби Роман Насіров, підприємець і лідер політичної партії «5.10» Геннадій Балашов, лідер опозиційної платформи «За життя» Юрій Бойко та лідер політичної партії «Укроп» Олександр Шевченко. 
 
Для пані Богомолець — це вже не перша спроба балотуватися на пост Президента. У 2014 році під час президентських перегонів вона набрала майже 2% голосів, потім потрапила до парламенту за списками «Блоку Петра Порошенка» і стала головою Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я. Депутатка виховувалась у родині відомої лікарської династії Богомолець.
 
Ім’я її прадіда Олександра Богомольця носить Національний медичний університет. До речі, у 2004-2005 роках Богомолець була особистим лікарем тодiшнього Президента Віктора Ющенка.
 
Основним лозунгом виборчої кампанії є справедливість: «справедливі пенсії, справедлива реформа охорони здоров’я та справедливі податки». 
 
А от для Романа Насірова ці вибори будуть першими. Розголос ім’я чиновника отримало після того, як його звинуватили у розкраданні державних коштів, понад 2 мільярдів гривень.
 
Його звинувачують у співпраці з народним депутатом Олександром Онищенком, під час якої, за версією слідства, Насіров відтерміновував рентну платню за видобування корисних копалин, а нардеп проводив завдяки цьому корупційні схеми.
 
У березні 2017 року Насірова заарештували, а на свободу він вийшов після того, як його дружина внесла 100 мільйонів гривень застави.
 
31 січня Кабмін звільнив його з посади голови ДФС, а вже 11 грудня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва поновив Насірова на посаді та зобов’язав виплатити упущений заробіток.
 
Геннадій Балашов і його партія «5.10». Лідер політсили став відомий загалу завдяки своїй радикальній реформі оподаткування для України. Називає він її «система 5.10», головна ідеї якої полягає у тому що Україні варто відмовитись від усіх податків, окрім  5%  — податок з продажів і 10% — податок із зарплат.
 
Для кандидата це перша спроба посісти крісло глави держави. У 2014 роцi Балашов активно підтримував дії Євромайдану, а на президентських виборах відкрито підтримував чинного Президента Петра Порошенка. 
 
Кандидат від партії «Укроп» Олександр Шевченко політичну кар’єру розпочав у 2010 році, проте в народі його більше знають як колишнього власника туристичного комплексу «Буковель».
 
Зараз пан Шевченко народний депутат, у Верховній Раді 8-го скликання входив до складу фракції Блок Петра Порошенка.
 
Проте вже у 2015 році вийшов зi складу фракції БПП, аргументувавши тим, що розчарувався у діяльності чинного Президента і назвав Петра Порошенка узурпатором влади. 
 
А от Юрій Бойко, незважаючи на те, що в українській політиці досить відома особа, на вибори йде як самовисуванець, оскільки його останній політичний прихисток — Опозиційна платформа «За життя» — ще не зареєстровано. До цього моменту пан Бойко перебував і в Партії регіонів, і в Опозиційному блоці, з якого нещодавно вийшов, щоб очолити вже згадувану платформу «За життя». Також пан Бойко побував міністром палива та енергетики.
 
До речі, Юрій Бойко — єдиний кандидат, який має звання Герой України «за видатні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу та багаторічну самовіддану працю». Нагороду він отримав вiд Кучми ще в 2004 році. 
 
Загалом ЦВК уже зареєструвала на посаду Президента 10 кандидатів, проте близько 20 осіб заявили, що в найближчий час також подадуть документи до ЦВК. Тому сага під назвою «Хто в президенти» набирає обертів.