Парубій закликав якнайшвидше ухвалити законопроект про перехід парафій до ПЦУ

16.01.2019
Парубій закликав якнайшвидше ухвалити законопроект про перехід парафій до ПЦУ

Законопроект про перехід парафій Рада може розглянути вже в четвер.

У вівторок Верховна Рада зібралася на своє перше в ниніш­ньому році пленарне засідання.
 
 
Свою роботу народні депутати розпочали з блоку соціальних законопроектів. Вони розглянули проект №6350 щодо надання відпустки усиновлювачам.
 
 
Цим документом пропонується надати одному з усиновлювачів право на одноразову оплачувану відпустку у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей).
 
235 голосами «за» законопроект прийнято за основу. Також було ухвалено законопроект про внесення змін до Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» №9102. Документ забезпечить безперервніcть терміну дії мораторію на виселення з гуртожитків і на відчуження гуртожитків, який мав закінчитися 1 січня 2022 року. 
 
Зазначимо, що перед початком сесії відбулося засідання погоджувальної ради. На ньому спікер парламенту привітав присутніх з отриманням Україною Томосу про автокефалію.
 
Це запустило важливий процес — перехід українських православних громад із підпорядкування неканонічного утворення — Російської православної церкви в Україні — до Православної церкви України.
 
«Наше завдання  як українського парламенту — упорядкувати цей процес, щоб переходи відбувалися винятково мирно, в цивілізований спосіб і щоб жоден суд не міг поставити під сумнів волю громади», — зазначив Голова ВР.
 
Він додав, що зареєстрований Проект Закону № 4128 про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підпорядкування) був недосконалим, бо не враховує усіх процедурних і юридичних нюансів.
 
Тому за його дорученням розроблено новий — доопрацьований згідно з рекомендаціями Європейського суду з прав людини.
 
«Я сподіваюся, що Комітет з питань культури і духовності завершить роботу з реєстрації законопроекту і розгляне його на своєму засіданні у середу, щоб вже у четвер ми могли розглянути його у сесійній залі й ухвалити, — додав спікер. — Цього чекає вся Україна. Нагадаю, що це питання далеко не тільки релігійне, це питання національної безпеки і спокою у тилу держави, що воює».