Свята святами, а вибори за розкладом: хто вже зареєструвався як кандидат у президенти України

14.01.2019

Нові-старі кандидати: хто вони і що пропонують? 

Президентська кампанія набирає обертів. Зелене світло минулого тижня дали меру Львова Андрію Садовому, лідеру «соціал-демократів» Сергію Капліну, колишньому главі СБУ Валентину Наливайченку,  а також самовисуванцю і екс-лідеру Аграрної партії Віталію Скоцику. Першим же зареєстрували колишнього міністра екології Ігоря Шевченка. Минулого тижня до ЦВК подали документи ще три претенденти. Серед них колишній міністр оборони Анатолій Гриценко, колишній член партії регіонів, а відтепер голова партії «Наші» Євгеній Мураєв, а також самовисуванець Віталій Купрій. З цієї трійки, за даними соціологів, Анатолій Гриценко має найвищі рейтинги. Ба, більше,  деякі соціологи прогнозують пану Гриценку навіть можливість потрапити до другого туру. Активна політична кар’єра почалася ще в 2004 році, коли Гриценко працював у штабі Віктора Ющенка. Згодом був міністром оборони в уряді Юлії Тимошенко, Юрія Єханурова та Віктора Януковича. Після роботи в уряді Гриценко двічі був депутатом. Для Анатолія Степановича це  вже третя спроба посісти крісло Президента. У 2010 році він отримав звання «першого непрохідного», набравши лише 1% голосів. А в 2014-му закріпив за собою четверту позицію в голосуванні.  Як запевняють аналітики, сьогоднішні рейтинги були б вищими, якби  таки відбулося очікуване обєднання із мером Львова Андрієм Садовим. Проте очевидно, що на вибори кандидати йдуть окермо. Цікаво, що колишній соратник Гриценка і лідер «Демальянсу» Василь Гацько вирішив підтримати саме Андрія Садового. 
 

Був у «БПП», потім в «УКРОПі», а тепер — самовисуванець

Поповнити лави кандидатів у президенти вирішив і колишній член «БПП» та «УКРОПу» — Віталій Купрій. Кандидат у президенти починав свою кар’єру, як і Анатолій Гриценко, в лавах «Нашої України». У 2014 році потрапив до парламенту від Блоку Петра Порошенка, проте згодом залишив лави партії. З 2015 року Купрій став радником колишнього голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського і вступив до лав партії «УКРОП». Саме ця партія була останнім прихисткомдепутата до моменту балотування у президенти. Також Купрій працював телеведучим на одному із українських телеканалів.

«НашІ» чи «НашИ»?

У п’ятницю до ЦВК завітав  опозиціонер, колишній регіонал, опоблоківець — Євгеній Мураєв. Депутат двох скликань подавав документи до Центр­виборчкому як лідер політичної партії «Наші». Партія створена восени 2018 року. Цікаво, що назва політсили є ідентичною  відомому російському руху «Наши». І не лише назва партії пов’язує Євгенія Мураєва з Росією. Кандидат у президенти неодноразово заявляв, що не визнає Росію агресором, а події на Донбасі називає громадянською війною. Також виступає проти декомунізації і в ефірі одного з телеканалів допустив, що режисер Олег Сенцов може бути терористом. Донедавна Мураєв був соратником Вадима Рабиновича і перебував у складі партії «За життя», проте напередодні президентських виборів їхні шляхи розійшлися. 
Експерти ж запевняють, що кількість офіційно зареєстрованих кандидатів із кожним тижнем ставатиме все більшою. І до 3 лютого список претендентів на пост глави держави може перевищити цифру в 30 осіб. Тому українці мають бути готовими до того, що бюлетені на виборах будуть більше схожі на полотна, аніж на список гідних кандидатів у президенти.