Наталі Портман розкритикувала закон про Ізраїль як єврейську державу

18.12.2018
Наталі Портман розкритикувала закон про Ізраїль як єврейську державу

Наталі Портман.

Хтось і досі вважає, що Наталі Портман — це та маленька дівчинка із вазонком у руках, закохана в Леона-кілера.
 
 
Але дівчинка давно вже виросла і стала чи то білим, чи то чорним лебедем.
 
 
Сьогодні 37-річна актриса — самодостатня особистість, що володіє п’ятьма іноземними мовами, закінчила Гарвард, переконана вегетаріанка з 8 років, захисниця тварин і довкілля, поборниця демократії та критик президентів США і не тільки. 
 
Так, оскароносна актриса, що народилася в Єрусалимі, піддала критиці закон, який визначає Ізраїль як єврейську державу, через те, що він не гарантує рівних прав усім громадянам цієї держави.
 
В інтерв’ю Бі-Бі-Сі кінозірка назвала новий закон «расистським» і «неправильним», а також додала, що не згодна з такою політикою.
 
Тут доречно, мабуть, згадати анекдот: «Мойшо, ти єврей?» — «Ні, я рускій». — «А я — український». Адже предки Портман — євреї, родом із Росії, Австро-Угорщини, Румунії, Польщі, тож визначення «єврей» у даному контексті має «інтернаціональне» значення.
 
Цього року Наталі Портман навіть відмовилася приїхати на вручення їй премії до Ізраїлю, побоюючись, що її приїзд розцінять як підтримку чинного уряду і прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху.
 
Актриса стверджує, що не є прихильницею антиізраїльського руху BDS*, але часто критикує політику Ізраїлю. 
 
* BDS — «Бойкот, ізоляція, санкції» — глобальна політична кампанія і громадський рух, що закликає до економічного і політичного тиску на Ізраїль, порівнюючи свій рух із рухом проти апартеїду в ПАР, бо, на їхню думку, становище в Ізраїлі схоже на апартеїд.