Домашній помідор — поза конкуренцією!

12.12.2018
Доброго дня, шановна редакціє! Минула осінь, отже, час ділитися городніми здобутками.
 
Хочу розповісти про один зі своїх найкращих сортів помідорів — Домашній. Повірте, про нього є що розказати.
 
Серед городніх овочів чи не найбільше розмаїття сортів —  у помідорів. У світі їх налічується вже кілька тисяч. Кожен сорт має свої, тільки йому притаманні особливості, чим і приваблює до себе закоханих у свою справу городників.
 
У гонитві за помідорними новинками ми готові без вагань їхати в інший кінець країни чи щогодини виглядати листоношу, чекаючи на довгожданий конверт із таким бажаним пакетиком насіння.
 
І скільки радості приносить спостереження за новим сортом: як він себе поводить, як росте, наскільки врожайний. Тут навіть словами важко передати всю гаму отриманих почуттів.
 
Через мої руки пройшло вже декілька сотень сортів помідорів. У городній колекції залишаються тільки найдостойніші, що пройшли ретельну перевірку у примхливих поліських умовах. Різні сорти мені діставались теж по-різному. Із деякими історіями поповнення моєї колекції читачі вже знайомі.
 
Та є в мене один улюблений сорт, який я ніде не діставала, але який не проміняю на жоден інший. Дістався він мені, можна сказати, у спадок, бо вже десятки років беззмінно ведеться у моєму городі й вироджуватись зовсім не збирається. Він так і називається — Домашній.
 
Але ця простенька назва анітрохи не заважає йому заткнути за пояс будь-який інший розрекламований сорт помідорів. Бо має у своєму послужному списку три основні переваги.
 
По-перше, за часом достигання Домашній помідор — надранній. Моїй сім’ї це дає змогу посмакувати ним якнайраніше, а фітофторі, навпаки — лишається тільки облизнутись та шукати собі більш податливі пізніші плоди. По-друге, кущ у нього низькорослий.
 
Він зов­сім не потребує пасинкування. Це дуже зручно і зменшує час догляду: виростив розсаду, підживив, просапав, полив — от і всі клопоти. По-третє, плоди Домашнього великі — 250-280 г: узяв одного і наївся.
 
До того ж вони дуже смачні та запашні. Це призабута ознака ще з тих часів, коли в доборі сортів цінувався не лише товарний вигляд, а й смакові якості. Салати, сік, консервація — все з нього виходить на «відмінно». Та й урожайність у цього сорту дуже висока.
 
Не підвів мене Домашній з урожаєм і цього року, хоча погода в нашому Поліському краї видалась не сприятлива. І наїлись досхочу, і консервацією на зиму запаслись, і насіння вдосталь зібрали.
 
За традицією, пропоную читачам скромний подарунок — безплатно вишлю пакетик насіння цього урожайного сорту всім, хто надішле мені заадресований на свою адресу конверт із марками по Україні.
 
Мені буде надзвичайно приємно, що мій улюблений сорт Домашній зможе порадувати таких, як я, захоплених своєю справою господарів, у різних куточках нашої країни.
Моя адреса: с. Смоляри, Старовижівський район, Волинська область, індекс 44425, Цибень Надії Василівні. 
Надія ЦИБЕНЬ
с. Смоляри, Старовижівський район, 
Волинська область