Заключний поєдинок групового раунду Ліги чемпіонів «Шахтар» зіграє в Києві

07.12.2018
Заключний поєдинок групового раунду Ліги чемпіонів «Шахтар» зіграє в Києві

Наприкінці сезону на НСК «Олімпійський» несподівано випало серйозне навантаження. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

В українському футболі зима — пора додаткових ви­пробувань. В умовах низьких температур неабиякою актуальністю користується питання придатності вітчизняних арен до матчів найвищого рівня.
 
І якщо для колективів нижчих професіональних ліг України футбольний рік завершився в середині листопада, то представники елітного дивізіону змушені експлуатувати свої поля в холодну пору року значно довше.
 
Так, останній в Україні офіційний футбольний матч 2018-го року має відбутися 13 грудня в Києві, коли місцеве «Динамо» в заключному турі групового раунду Ліги Європи прийматиме чеський «Яблонець». При цьому за день до цього протистояння також у Києві свій «лігочемпіонський» поєдинок зіграє «Шахтар».
 
Після того як заступник генерального секретаря УЄФА Джорджіо Маркетті заявив, що «з огляду на дію воєнного стану в окремих регіонах України організація не може дозволили проведення матчу Ліги чемпіонів за участі «Шахтаря» та французького «Ліона» в Харкові», керівництво донецького клубу разом iз функціонерами із Ньона зайнялися активним пошуком нової арени.
 
З огляду на принциповий характер цього протистояння, в якому, відзначимо, суперники між собою визначатимуть володаря путівки до «плей-оф» Суперліги, УЄФА забажало максимально рівня організаційних гарантій. Як результат, вибір футбольних функціонерів випав на НСК «Олімпійський», де, як відомо, взимку вже не раз грали єврокубкові матчі.
 
Звісно, проводити доленосний для себе поєдинок на домашній арені свого головного опонента на внутрішній арені — те ще випробування, проте в умовах «форс-мажору» при­йнятнiшого варіанта «гірникам» годі було й шукати.
 
Нагадаємо, що після запровадження в десяти областях України воєнного стану НСК «Олімпійський» так само став домашньому ареною й на час єврокубкового матчу полтавської «Ворскли» проти лондонського «Арсеналу» в п’ятому турі Ліги Європи.
 
«Я хотів би подякувати президенту «Динамо» Ігорю Суркісу за розуміння і підтримку в проведенні цього матчу на арені київського клубу, зважаючи на той факт, що для «Шахтаря» — це гра року, яка вимагає серйозної підтримки з боку вболівальників», — написав  на своїй сторінці у «Фейсбуці» генеральний директор «гірників» Сергій Палкін.
 
Вийшло так, що свій єврокубковий поєдинок на НСК «Олімпійський» донецький клуб гратиме за добу до матчу динамівців проти «Яблонця».
 
Зазвичай подібного роду «дуплети» в міжнародному футболі не практикуються, адже футбольне поле потребує достатнього відпочинку та відповідної підготовки, проте у «винятковій ситуації», що склалася, представники динамівського клубу продемонстрували неабияку люб’язність.
 
Подейкують, що «біло-сині» можуть прийняти «Яблонець» i на рідному стадіоні «Динамо», адже особливого ажіотажу навколо даного поєдинку навряд чи варто очікувати. Підопічні Олександра Хацкевича достроково виграли свою групу, тож можуть і не виставляти вимог, які б максимально сприяли їхній перемозі над опонентом. 
 
* * *
Іще одна гаряча тема поточної футбольної зими в Україні — дискусія навколо формату наступного чемпіонату країни. Свій остаточний вердикт щодо майбутнього турніру клуби прем’єр-ліги готувалися сказати 6 грудня на засіданні в Будинку футболу.
 
Але обговорення непростого питання розпочали з вимоги... відставки нещодавно обраного президента УПЛ Томаса Грімма. З подібною ініціативою виступив представник «Динамо», заступник гендиректора столичного клубу Сергій Мохник, пропозицію котрого також підтримали повпреди «Зорі» та «Олімпіка». Не дивно, що в подібних умовах до розгляду питання «по суті» справа не дійшла.