«Немає виправдання цьому застосуванню сили»: генсек НАТО про напад РФ у Керченській протоці

05.12.2018
Протистояння України та Росії в Чорному й Азовському морях та доля головного ракетного договору часів «холодної війни» є провідними темами порядку денного наради міністрів закордонних справ 29 країн-членів НАТО у Брюсселі, що проходить 4-5 грудня.
 
 
Для участі в засіданні 4 грудня були запрошені також міністри закордонних справ України та Грузії — країн-партнерів Північноатлантичного альянсу, яких безпосередньо зачіпає активізація дій Росії в басейні Чорного та Азовського морів.
 
 
Перед початком зустрічі Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вимагав від Росії відпустити українських моряків, два катери та буксир, захоплені її військовими наприкінці листопада в Чорному морі.
 
«Немає виправдання цьому застосуванню сили, ми закликаємо до спокою та стриманості», — заявив Столтенберґ 3 грудня.
 
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін поінформує колег із країн НАТО про розвиток подій у Чорному морі  та має намір «вимагати не тільки засудження агресії Росії, а й «дієвих заходів», пропонуватиме «нові елементи взаємодії з альянсом».
 
Очікується також, що американські дипломати знову заявлять про порушення Росією договору 1987 року про ракети середнього і меншого радіусу дії. США стверджують, що Москва провела випробування і розгортання ракети, забороненої положеннями договору.
 
Тим часом Росія не лише не бачить своєї провини в інциденті в Керченській протоці, а й поводиться вкрай виклично та нахабно.
 
Комітету з безпеки Держдуми доручили подати пропозиції щодо нагородження прикордонників ФСБ, які 25 листопада обстріляли й захопили три українські кораблі, повідомив спікер російського парламенту В’ячеслав Володін. Він уточнив, що відповідне питання парламент розгляне 5 грудня. 
 
Раніше про те, що прикордонники діяли правильно під час захоплення українських кораблів, говорив і Володимир Путін. 28 листопада на форумі «Росія кличе!» президент РФ заявив, що «якби вони діяли інакше, їх усіх треба було б віддати під суд». Що ж, яка країна, така і правда...