Маленький гегемон: «Золотий м’яч» отримав капітан хорватської збірної

05.12.2018
Маленький гегемон: «Золотий м’яч» отримав капітан хорватської збірної

Капітан віце-чемпіонів світу 2018 року Лука Модрич після здобуття титулу кращого футболіста за версією ФІФА став володарем і «Золотого м’яча». (Фото з сайта eurosport.ru.)

Розділивши з ФІФА повноваження в питанні визначення кращого футболіста планети, після багаторічної паузи знане французьке видання «Франс футбол» у нинішньому році знову отримало право на одноосібний «пошук» кандидата на «Золотий м’яч».
 
 
Підбиваючи в жовтні підсумки 2018 року, ФІФА дещо здивувала футбольну спільноту, віддавши титул «Найкращого» капітану збірної Хорватії Луці Модричу.
 
 
Основне питання фанатів до Міжнародної футбольної асоціації стосувалося того, чому це звання не дісталося представникові збірної, котра виграла чемпіонат світу-2018.
 
Однак у ФІФА був вагомий аргумент: Модрич — кращий гравець московського «мундіалю» та водночас переможець Ліги чемпіонів у складі мадридського «Реала». Зрештою, й титул віце-чемпіона, котрий здобула його національна команда на світовому форумі, — чогось вартий.
 
З огляду на неоднозначність ситуації, з великим інтересом чекав футбольний світ церемонії вручення «Золотого м’яча», сподіваючись, що «Франс футбол» «встановить справедливість».
 
Одним із ключових та найбільш достойним претендентом на престижну нагороду називали півзахисника чинних чемпіонів світу Антуана Грізманна, в активі котрого, окрім планетарного «золота», була ще й вагома клубна відзнака, котра свідчила про виграш ним у складі мадридського «Атлетико» Ліги Європи-2017/2018.
 
Утім і у випадку з оголошенням підсумків свого голосування представники впливового видання, як раніше і  їхні колеги з ФІФА, мусили констатувати електоральну перемогу хорвата Модрича.
 
В опитуванні, котре «ФФ» проводив поміж 148 журналістів, хорватський півзахисник «Реала» суттєво випередив своїх конкурентів. Загалом, від респондентів Модрич отримав 753 бали, тоді як його найближчий переслідувач — Кріштіану Роналду — зібрав лише 476 пунктів.
 
При цьому Антуан Грізманн, якому багато хто пророкував «Золотий м’яч», опинився в рейтинговому листі лише на третьому місці з 414 очками.
 
«Не можу повірити, що представник маленької країни Хорватії виграв такий престижний приз — це щось неймовірне. Важко збагнути, що я випередив Мессі і Роналду, котрі домінували впродовж тривалого часу. Ліонель і Кріштіану перебувають на недосяжному рівні для інших, їхнiй вплив і внесок  в історію футболу просто феноменальні», — відзначив Модрич.
 
Відзначимо, що хорват перервав десятирічну гегемонію Мессі та Роналду, котрі, починаючи з 2008 року, безроздільно перемагали в боротьбі за «Золотий м’яч».
 
Щойно хорватський півзахисник отримав головну персональну відзнаку у футбольному світі, інформаційний світ миттєво наповнився критичними заявами невдоволених підсумками такого серйозного церемоніалу.
 
Не промовчав у цій ситуації й Грізманн: «Я не розчарований. Дуже радий, що став чемпіоном світу. Сподіваюся, що в майбутньому на місці Модрича буде хтось iз моїх партнерів по клубу або збірній. У 2018 році я виграв Лігу Європи і чемпіонат світу. Що ще я повинен був зробити для здобуття «Золотого м’яча»? Не знаю».