Росія вперто не бажає визнавати військовополоненими захоплених українських моряків

04.12.2018
Росія вперто не бажає визнавати військовополоненими захоплених українських моряків

Конвоювання українських моряків. (Фото з сайта unian.ua.)

Найгірші прогнози наших політологів i військових експертів таки справдилися цими днями: із Криму в Москву перевезли 22 службовців Військово-морських сил України та двох працівників СБУ, яких узяла в полон ФСБ РФ у Керченській протоці.
 
 
Полонених українських військових моряків, за інформацією члена російської Громадської спостережної комісії Когершин Сагієвої, перевезли в московське СІЗО «Лефортове», де вона їх відвідала.
 
А троє поранених наших моряків перебувають у медчастині іншого московського ізолятора — «Матросская тішина».
 
Як стало відомо, у викрадених українських моряків, які фактично перебувають у статусі заручників, у слідчих ізоляторах відібрали військову форму, потiм їх перевдягли у тюремний одяг, бо, бачте, «перебувати у військовій формі іноземної держави в «Лефортово» заборонено». Тим самим фактично Москва вперто намагається не визнавати наших громадян військовополоненими.
 
У РФ заявили, що створили «велику групу з московських i кримських слідчих», які вестимуть справи затриманих українців. Поки не ясно, де проводитимуть судові засідання у справах українських військовослужбовців — у Москві чи все ж у Криму.
 
Нагадаємо, що 25 листопада Росія заблокувала прохід у Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» та двом катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід iз порту Одеси в порт Маріуполя.
 
Після обстрілу та штурму російським спецназом у полон потрапили 24 українці, яких окупанти в терміновому порядку піддали своїм «судилищам». Усіх полонених українців заарештував так званий «суд» у Криму.
 
Усіх моряків  окупанти взяли під варту на два місяці. Звинувачення було пред’явлено одразу після арешту: їм інкремінують «незаконний перетин кордону РФ» і звинувачують за ч. 3 ст. 322 УК РФ, згідно з якою українським морякам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років.
 
Додамо, що влада РФ, відповідно до рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), ще вчора мала надати інформацію про захоплення українських моряків та юридичні підстави їх затримання, місце їх утримання, завдані поранення та надану меддопомогу, наголошує Президент України Петро Порошенко і висловлює сподівання, що це рішення буде виконано.
 
Це стало можливим після звернення до ЄСПЛ Міністерства юстиції від імені Кабінету Міністрів України.
 
«ЄСПЛ у відповідь на звернення України вже ухвалив термінове і важливе рішення — зобов’язав Росію надати інформацію про захоплених моряків і юридичні підстави їх утримання, місце їх утримання, завдані поранення та надання їм медичної допомоги. Цю інформацію, відповідно до рішення суду, уряд Російської Федерації має надати 3 грудня», — заявив Петро Порошенко. Також глава держави висловив сподівання, що «свавілля стосовно наших моряків нарешті буде припинено».
 
За словами міністра юстиції України Павла Петренка, позиція України полягає в тому, що захоплені моряки є військовополоненими й до них мають застосовувати всі гарантії захисту, які визначені Женевськими конвенціями.