У Києві провели незвичайну акцію солідарності до дня народження політв'язня Олександра Кольченка

30.11.2018
У Києві провели незвичайну акцію солідарності до дня народження політв'язня Олександра Кольченка

Акцiя до дня народження полiтв’язня Кремля Олександра Кольченка мала назву «Їжа замiсть тюрем те репресiй». (Фото з сайта 24tv.ua.)

На Подолі біля пам’ятника Григорію Сковороді активісти організували соціальний проект із роздачею безкоштовної їжі нужденним під політичними гаслами: «Час відпускати», Free Kolchenko, «Ти ще на свободі? Допоможи політзекам!».
 
 
Волонтери читали вірші Лесі Українки та Івана Франка, адже саме цих поетів особливо любить в’язень Кремля Олександр Кольченко.
 
 
Мета благодійної акції солідарності полягала в тому, щоб нагадати людям про важку долю українських бранців Кремля та закликати народ до взаємовиручки й підтримки.
 
«Ідея заходу народилася спонтанно, вся справа у тому, що, ще перебуваючи на волі у Криму, Кольченко також проводив схожого формату соціальну акцію Food not bombs («Їжа замість бомб») та роздавав продукти тим, хто їх потребував, — пояснив правозахисник Максим Буткевич. — Для молодого чоловіка, який постраждав лише за те, що відкрито підтримував Україну, 10 років в’язниці особливо суворого режиму — це занадто. Адже навіть один день за ґратами — надзвичайно багато. Що вже казати про ситуацію, коли 29-річний патріот України зустрічає у в’язниці вже 5-й свій день народження?
 
Привітати Олександра Кольченка вирішили не лише волонтери у Києві, а й інший політв’язень, український режисер Олег Сенцов, який нині відбуває 20-річний термін покарання в російській тюрмі за свою принципову громадянську позицію.
 
Він передав особистий лист iз вітаннями для друга через свого адвоката Дмитра Дінзе, а той оприлюднив його через соціальні мережі.
 
«Я дуже щасливий, що в моєму житті є така людина, як ти, — сильна та щира! — написав у своєму посланні Сенцов. — Із днем народження тебе, Тундра!»
 
Нагадаємо, що уродженець Криму Олександр Кольченко під час окупації півострова Росією не побоявся відверто виступити проти режиму та, як і Олег Сенцов, на довгий час опинився у в’язниці. Під час судових засідань обидва в’язні дружно співали Гімн України, незважаючи на те, що це лише погіршило їхню ситуацію: у Кремлі не тільки відмовилися розглядати питання про помилування в’язнів, а навіть «забули» внести їхнi імена до списку на обмін узимку 2017 року.
 
У нинішньому році до народних привітань на честь дня народження Олександра Кольченка приєднався й Президент України Петро Порошенко. Добра традиція вітати політичних в’язнів, переведених iз території окупованого Криму у віддалені регіони РФ, була започаткована ще в 2015 році, коли Кольченко вперше відзначив свій день народження у в’язниці. 
 
А мати Олександра у відповідь на ці привітання влітку 2018 року на честь дня народження Олега Сенцова провела одиночний пікет у центрі окупованого міста Сімферополь.
 
З того часу не лише родичі, друзі та знайомі щорічно відзначають дні народження в’язнів совісті, а й абсолютно незнайомі люди, для яких Олег Сенцов та Олександр Кольченко стали символом незламності й любові до України.