Капітанська віра: «Шахтар» зберіг шанси на вихід до «плей-оф» Ліги чемпіонів

30.11.2018
Капітанська віра: «Шахтар» зберіг шанси на вихід до «плей-оф» Ліги чемпіонів

Відновившись після травми, у матчі проти «Хоффенхайма» капітан «Шахтаря» Тайсон приніс своїй команді першу «лігочемпіонську» перемогу в сезоні. (Фото з сайта shakhtar.com.)

За тур до завершення групового раунду Ліги чемпіонів у п’яти з восьми квартетів уже визначилися пари майбутніх учасників «плей-оф».
 
 
Іще дві «пульки» достроково обзавелися одним повпредом для «стикових матчів».
 
 
Натомість у групі С розподіл путівок для «євровесни» відбудеться в останній ігровий день. У квартеті, де змагається український чемпіон, вакантною до 1/8 фіналу Суперліги залишається одна перепустка.
 
І цілком реально, що її власником зможе стати «Шахтар», хоча після чотирьох турів шанси «гірників» посісти одне з двох прохідних місць виглядали вельми скромно.
 
Однак турнірна доля розпорядилася так, що «гірники» самостійно вирішуватимуть своє майбутнє в поточній Лізі чемпіонів. Після того як підопічні Паулу Фонсеки вирвали в гостях перемогу в «Хоффенхайма», а «Ліон» не зміг удома переграти «Манчестер Сіті», у донецького клубу з’явилася прекрасна нагода випередити в боротьбі за друге місце французький колектив.
 
Для цього «Шахтарю» потрібно небагато — переграти в заключному турі «Ліон». Щоправда, в попередніх п’яти матчах групового етапу ЛЧ-2018/2019 бронзовий призер попередньої французької першості не зазнав жодної поразки, відтак команді Фонсеки доведеться серйозно попрацювати над вирішенням непростого завдання, а воно, схоже, — в світлі останніх подій, пов’язаних із введенням у десяти областях України воєнного стану, — матиме подвійну складність.
 
Президент «Ліона» Жан-Мішель Ола вже заявив, що його клуб не хоче наражатися на додатковий ризик і грати відповідальний матч iз «гірниками» у Харкові, де останнім часом проводив усі свої домашні поєдинки український гранд.
 
«Ми попросили УЄФА детально вивчити ситуацію. Україна переживає кризу й, на жаль, продовжує страждати. В Європейському футбольному союзі вирішили перенести матч Ліги Європи між «Ворсклою» та «Арсеналом» iз Полтави до Києва. Думаю, що і в нашій ситуації потрібно вчинити за схожим сценарієм. Зараз грати в Харкові — це великий ризик», — заявив Ола.
 
Водночас «Шахтар» уже почав розшукувати «запасний аеродром» для прийому «Ліона» (12 грудня), яким, не виключено, може стати «Арена Львів», де кілька сезонів тому «гірники» вже проводили свої домашні єврокубкові матчі.
 
Виконуючий обов’язки керівника арени Юрій Майборода розповів, що з питанням про готовність прийняти матч Ліги чемпіонів йому вже телефонували з Федерації футболу України, а найближчим часом — аби ознайомитися зі станом газону — на «Арену Львів» планують завітати агрономи донецького клубу.
 
Поки ж функціонери «Шахтаря» перейматимуться створенням оптимальних умов для вирішального поєдинку своєї команди, колектив Фонсеки матиме можливість насолодитися першою в поточному розіграші ЛЧ перемогою, котру «гірники» змогли вирвати в «Хоффенхайма» на останніх секундах протистояння. «Успіх «Шахтаря» — це плоди нашої віри в себе до останнього», — констатував Паулу Фонсека. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 5-й тур. Група А. «Атлетико» (Іспанія) — «Монако» (Франція) — 2:0, «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Брюгге» (Бельгія) — 0:0.
Турнірне становище: «Атлетико» — 12, «Боруссія» — 10, «Брюгге» — 5, «Монако» — 1.
Група В. «Тоттенхем» (Англія) — «Інтер» (Італія) — 1:0, «ПСВ» (Голландія) — «Барселона» (Іспанія) — 1:2.
Турнірне становище: «Барселона» — 13, «Тоттенхем», «Інтер» — 7, «ПСВ» — 1.
Група С. «ПСЖ» (Франція) — «Ліверпуль» (Англія) — 2:1, «Наполі» (Італія) — «Црвена Звєзда» (Сербія) — 3:1.
Турнірне становище: «Наполі» — 9, «ПСЖ» — 8, «Ліверпуль» — 6, «Црвена Звєзда» — 4.
Група D. «Локомотив» (Росія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 2:0, «Порту» (Португалія) — «Шальке» (Німеччина) — 3:1.
Турнірне становище: «Порту» — 13, «Шальке» — 8, «Галатасарай» — 4, «Локомотив» — 3.
Група Е. АЕК (Греція) — «Аякс» (Голландія) — 0:2, «Баварія» (Німеччина) — «Бенфіка» (Португалія) — 5:1.
Турнірне становище: «Баварія» — 13, «Аякс» — 11, «Бенфіка» — 4, АЕК — 0.
Група F. «Ліон» (Франція) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 2:2, «Хоффенхайм» (Німеччина) — «Шахтар» (Україна) — 2:3 (Крамарич, 17; Цебер, 40 — Ісмаїлі, 14; Тайсон, 15, 90+3; вилучення: Солої, 60 («Х»)).
Турнірне становище: «МС» — 10, «Ліон» — 7, «Шахтар» — 5, «Хоффенхайм» — 3.
Група G .ЦСКА (Росія) — «Вікторія» (Чехія) — 1:2, «Рома» (Італія) — «Реал» (Іспанія) — 0:2.
Турнірне становище: «Реал» — 12, «Рома» — 9, «Вікторія», ЦСКА — 4.
Група Н. «Ювентус» (Італія) — «Валенсія» (Іспанія) — 1:0, «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Янг Бойз» (Швейцарія) — 1:0.
Турнірне становище: «Ювентус» — 12, «МЮ» — 10, «Валенсія» — 5, «Янг бойз» — 1.