Серйозний перехід: у світі стрімко падає народжуваність

28.11.2018
Серйозний перехід: у світі стрімко падає народжуваність

(Фото з сайта shkolala.ru.)

Через падіння народжуваності в майже половині країн світу бракує дітей, повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на результати дослідження, оприлюднені в провідному медичному часописі Lancet. Така ситуація матиме серйозні наслідки для суспільств, де «бабусь і дідусів більше, ніж онуків».
 
Автори дослідження вивчили тенденції стосовно рівня народжуваності в кожній країні світу з 1950 по 2017 роки. У 1950 році жінки народжували в середньому 4,7 дитини за своє життя.
 
До 2017 року показник народжуваності знизився вдвічі — до 2,4 дитини на одну жінку. Водночас у менш розвинених країнах рівень народжуваності залишається високим.
 
Так у Нігері, на заході Африки, цей показник становить 7,1. Зате на середземноморському острові Кіпр жінки мають у середньому лише одну дитину. У Великій Британії цей показник становить 1,7, як і в більшості країн Західної Європи.
 
Щойно середній рівень народжуваності в країні падає нижче показника 2,1, населення починає скорочуватись. Станом на 1950 рік жодна країна не мала таких проблем.
 
Людство досягнуло умовної позначки, коли в половині країн рівень народжуваності більше не дозволяє підтримувати кількість населення, розповів Бі-Бі-Сі професор Крістофер Мюррей, директор Інституту показників здоров’я та оцінювання в Університеті Вашингтона.
 
«Це дуже серйозний перехід, — каже він. — Те, що в таку категорію потрапила половина країн світу, стане величезним сюрпризом для людей».
 
Економічно розвинені країни, включаючи більшість країн Європи, США, Південну Корею та Австралію, мають нижчі показники народжуваності.
 
Це не означає, що кількість населення цих країн падає. Принаймні поки що. Адже чисельність населення — це поєднання народжуваності, смертності та міграції.
 
«Скоро ми перейдемо до того моменту, коли суспільства боротимуться зі скороченням населення», — каже професор Мюррей.
 
Падіння народжуваності спричинена трьома ключовими факторами: чим меншою є дитяча смертність, тим менше дітей народжують жінки; вільний доступ до контрацепції; більше жінок мають освіту та роботу. Тому багато в чому зниження рівня народжуваності — це історія успіху.
 
Без міграції країни зіткнуться зі старінням і скороченням кількості населення. Доктор Джордж Лісон, директор Оксфордського інституту старіння населення, зазначає, що ця тенденція призведе до того, що в майбутньому буде дуже мало дітей та багато людей, старших 65 років.
 
«Я думаю, що Японія вже усвідомлює це, вони стикаються зі скороченням населення, але я не думаю, що це вдарить по багатьох країнах Заходу, тому що низьку народжуваність компенсує міграція», — пояснює дослідник.
 
Дослідники наголошують: народжуваність на рівні 2,1 необхідна розвиненим країнам, оскільки не всі діти доживають до дорослого віку. Крім того, хлопчики народжуються частіше, ніж дівчата.
 
Дослідження в Китаї показало, що на кожну сотню новонароджених дівчат народжується 117 хлопчиків, що «означає значну кількість абортів за статевою ознакою». Це означає, що має народжуватись іще більше дітей, аби чисельність населення була стабільною. 

ДО РЕЧІ 

Чисельність населення надалі скорочується і в Україні, повідомляє прес-служба Держстату. «Залишається суттєвим перевищення кількості померлих над кількістю живонароджених: на 100 померлих — 59 живонароджених», — йдеться у повідомленні.
 
За даними відомства, чисельність наявного населення в Україні, за оцінкою на 1 жовтня 2018 року, становила 42 млн. 220,8 тис. осіб. Упродовж січня-вересня 2018 року чисельність населення скоротилася на 165,6 тис. осіб (ці дані не враховують даних окупованого Криму, Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях).