Незвичайна виставка картин у катакомбах на Одещині потрапила до Книги рекордів України

28.11.2018
Незвичайна виставка картин у катакомбах на Одещині потрапила до Книги рекордів України

Так виглядає виставка картин у катакомбах. (Фото Лани ВЄТРОВОЇ.)

У Біляївському районі Одещини створили унікальну виставку картин під назвою «Симфонія світла».
 
 
Експозиція розміщена на декілька десятків метрів у глибину землі — надзвичайно красивий проект прикрасив один із відсіків підземелля меморіального комплексу «Нерубайські катакомби». 
 
 
Авторські роботи 35 місцевих художників виконані за допомогою сучасних технологій — особливих вологостійких фарб, що світяться у темряві. Люмінофор, що міститься у тлі самих картин, заряджають за допомогою ультрафіолетових ламп, а спеціальна апаратура задає тимчасові інтервали зміни «дня та ночі».
 
(До речі, спочатку перепробували купу варіантів, перш  ніж зупинилися на люмінесцентних фарбах). Чари унікального поєднання доповнені авторським дизайном залу-підземелля зі спец­ефектами та тендітним музичним супроводом.
 
«Аналогів цьому проекту в нашій країні не існує, — каже керівник проекту «Національний реєстр рекордів України» Лана Вєтрова. — Організаторам незвичайної виставки під землею вдалося вдало поєднати дві субстанції: красиву галерею сучасних картин та легендарні катакомби з їх давньою історією. Саме з цієї причини 25 листопада 2018 року ми зафіксували новий рекорд України та внесли виставку «Симфонія світла» у наш реєстр».
 
За словами голови Біляївської районної адміністрації Василя Самокшіна, автори виставлених у катакомбах робіт добре відомі як в Україні, так і за кордоном.
 
Керівник арт-студії «Золотий перетин» Марія Василевська та одна з її учениць Світлана Ганич втілили у життя оригінальну ідею, над якою працювали п’ять років поспіль.
 
Як визнають самі художниці, починали вони на голому ентузіазмі, але з часом у них знайшлося чимало помічників: меценатів, представників місцевої влади, музейників. 
 
Керівник арт-студії «Золотий перетин» Марія Василевська переконана: «Головне, що нам вдалося знайти однодумців. Разом ми знайшли не тільки фінансову допомогу, а й спосіб створення картин, які тепер стійкі до агресивного клімату катакомб. У нас уже є нова ідея для організації ще однієї підземної експозиції картин, яка буде присвячена історії міста Одеса та села Нерубайське. Ми додамо додаткові 3D-спецефекти, а крім того, поєднаємо обидві експозиції за допомогою незвичайного концептуального рішення, яке поки що хочемо зберегти у таємниці».
 
Одеські катакомби унікальні тим, що ці лабіринти мають протяжність дві з половиною тисячі кілометрів та дуже заплутані. Там упродовж усього року тримається приблизно однакова температура повітря — 12-14 градусів тепла.
 
Ці лабіринти ставали притулком то для морських піратів, то для розбійників, а у роки Другої світової війни там переховувалися борці з фашизмом. У наш час унікальний музей села Нерубайське став дуже популярним місцем для об’єднання людей мистецтва.
 
Доісторичні печери з безліччю галерей та коридорів облюбували організатори арт-фестивалів і перформансів.  Творчих людей надихає поєднання напівтемряви, штучного світла та відмінної акустики.