Вигідні інвестиції: вкладення в український агросектор окуповуються за чотири роки

28.11.2018

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у період 2015—2017 років одна гривня інвестицій в основний і оборотний капітал аграрних підприємств щороку приносила в середньому 0,295 гривні приросту прибутку до оподаткування. 

Стратеги отримують більше

«Інвестиції в аграрний сектор економіки окуповуються доволі швидко — за 3,4 року», — повідомив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Кісіль. За його словами, більшість національних інвесторів усвідомлює привабливість аграрного виробництва України. Це підтверджують позитивні тенденції динаміки капітальних інвестицій.
 
«Навіть в умовах війни, економічної нестабільності й інших негативних чинників обсяги капітальних інвестицій в аграрну сферу за останні три роки порівняно з 2014 роком збільшилися на 81 відсоток», — підкреслив науковець.
 
За його словами, цьогоріч високі темпи приросту капітальних інвестицій знизилися. Бо в умовах підвищених ризиків національні інвестори надають перевагу коротким інвестиціям у приріст оборотного капіталу. Їх розмір iз розрахунку на 1 гривню капітальних інвестицій за останні три роки склав 2,64 гривні. Але ж короткі інвестиції, даючи швидкий ефект, не створюють бази для майбутнього розвитку.
 
На жаль, уявлення більшості іноземних інвесторів щодо окупності вкладень їх капіталу в аграрному секторі України поки що песимістичні. Накопичений у виробництво продукції сільського лісового і рибного господарства капітал нерезидентів на кінець 2017 року склав лише 621,2 мільйона доларів США. 43 відсотки з цієї суми надійшло з офшорів, тому, найвірогідніше, також є вкладеннями українських підприємців.
 
«Незважаючи на значні ризики, вкладення капіталу в аграрні проекти нині й надалі є вигідною справою. У перспективі їх доцільно поєднувати з інвестиціями у переробку аграрної продукції. Цьому також сприятиме зменшення інвестиційних ризиків після припинення активної фази зовнішньої військової агресії на Сході та Півдні України, посилення протидії корупції й аграрному рейдерству, захисту прав інвесторів та іншими позитивними наслідками реформування вітчизняної економіки», — каже Микола Кісіль.

Аграрна арифметика

За розрахунками Інституту аграрної економіки, для нормального розвитку сільське господарство України потребує від 75 мільярдів гривень інвестицій щороку. На думку директора інституту Юрія Лупенка, від інвестицій напряму залежить обсяг реалізації сільськогосподарської продукції і, відповідно, прибуток виробників. «На жаль, в Україні сума інвестицій менша за необхідний мінімум», — констатує науковець.— Наприклад, за шість місяців поточного року в галузь інвестовано 26,9 мільйона гривень». За даними інституту, найактивніше в сільське господарство України наразі інвестують Кіпр, Віргінські острови, Німеччина, Данія і Велика Британія. Найбільше іноземних інвестицій припадає на рослинництво (86%) і тваринництво (майже 11%). У трійці найрентабельніших культур — виноград, гречка, ягоди з рентабельністю від 67 до 79 відсотків. У тваринництві вигідніше інвестувати у виробництво яєць, молока та свинини.
На думку Юрія Лупенка, щоб поліпшити умови інвестування в сільське господарство, перш за все необхідно розвивати та підтримувати інноваційну діяльність виробників: забезпечити кредитну підтримку інноваційних проектів, сприяти проектам у науково-технічній діяльності, розвивати міжнародне співробітництво, відновлювати матеріально-технічну базу суб’єктів інноваційної інфраструктури агропромислового виробництва. «Інститут аграрної економіки активно співпрацює з бізнесом, надає розрахунки, пропозиції, аналітичні дані, які бізнес активно використовує. Всі наукові установи мають йти цим шляхом, тісніше співпрацювати з реальним сектором у напрямах впровадження інноваційних проектів», — каже Ярослав Гадзало.
Щоб не ускладнювати життя й так зашуганим російською пропагандою інвесторам, уряд України намагається забезпечити їм нормальні умови для співпраці з Україною. Як повідомила вчора прес-служба Мінекономрозвитку, укази Президента України «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні» та «Про введення воєнного стану в Україні» не накладають обмежень на економічну діяльність на всій території України». Суб’єкти господарювання та громадяни можуть здійснювати економічні операції в звичайному режимі.