ЄС та Велика Британія ухвали договір про Брекзит

27.11.2018
Минулої неділі на позачерговому саміті в Брюсселі лідери 27 країн-членів ЄС після багатьох місяців переговорів нареш­ті ухвалили договір про Брекзит, тобто вихід Великої Британії зі складу Європейського Союзу. Угода супроводжується політичною декларацією про майбутні торговельні відносини між ЄС та Великою Британією.
 
Документ обсягом 585 сторінок детально викладає умови виходу Сполученого Королівства зі Співтовариства. Лідери Євроспільноти погодилися, що угода про Брекзит — це збалансований документ, який враховує інтереси як Євросоюзу, так і Сполученого Королівства.
 
Для інтересів ЄС ключовими є два положення: гарантувати права європейців, які мешкають та працюють на Британських островах і зобов’язання влади в Лондоні, що, незважаючи на Брекзит, вона сплачуватиме внески до нинішнього бюджету ЄС.
 
Натомість найважчі переговори стосувалися положень, які б гарантували, що вихід Великої Британії з ЄС не спричинить обтяжливого контролю на ірландському кордоні.
 
Також вдалося задовольнити вимоги Іспанії стосовно статусу Гібралтару, без гарантування яких Мадрид погрожував заветувати угоду. Тепер договір має бути ратифікований у державах-членах ЄС та в Європарламенті.
 
Також угоду щодо Брекзиту має схвалити британський парламент. І домашнє завдання буде для глави британського уряду Терези Мей, можливо, ще тяжчим за брюссельське. Угодою не задоволені ні прибічники «жорсткого» Брекзиту, які прагнуть «обрізати всі кінці з Брюсселем», ні британці, які взагалі не бажають виходу їх країни зі складу ЄС.
 
«Домашнє завдання» може обернутися для Мей або відставкою з посади, або новим референдумом iз питання Брекзиту, або вимогами до Брюсселя укласти новий договір. Тереза Мей закликала британский парламент проголосувати за угоду до Різдва. Брюссель запевняє, що в разі провалу голосування іншої угоди не буде.