Україні цьогоріч вдалося досягти історично максимального врожаю зернових

27.11.2018
Україні цьогоріч вдалося досягти історично максимального врожаю зернових

Цього року, крім загального рекорду по врожаю, маємо й рекорди з його внутрішньої переробки. (Фото з сайта ardfard.com.)

Станом на кінець минулого тижня українські аграрії намолотили 67,6 мільйона тонн зерна.
 
 
14,4 мільйона гектарів, з яких зібрали таку кількість збіжжя, — це 97 відсотків площі, що підлягає збиранню при врожайності 46,8 ц/га.
 
 
Таким чином іще до закінчення пізніх жнив зафіксовано рекордний урожай за всю історію незалежності.
 
За словами першого заступника міністра аграрної політики Максима Мартинюка, рекорд виробництва зернових забезпечив небувалий урожай кукурудзи, який також досягне історичного максимуму: орієнтовно — 34,8 мільйона тонн.
 
На сьогодні «цариця полів» обмолочена на площі 4,1 мільйона гектарів (92 відсотки від прогнозу), отримано понад 32 мільйони тонн зерна при середній урожайності 76,3 центнера. Така врожайність також стала найвищою в історії незалежної держави (у 2017 році мали 52,3 центнера з гектара).
 
Крім того, вперше будуть зафіксовані рекордні показники з валового збору й урожайності сої та соняшнику.
 
За даними прес-служби Мінагрополітики, у розрізі культур на кінець минулого тижня було зібрано: ранніх зернових та зернобобових — 34,3 млн. тонн при врожайності 34,8 ц/га; кукурудзи — 32,2 млн. тонн при врожайності 76,3 ц/га; гречки — 136 тис. тонн при врожайності 12,6 ц/га; проса — 78 тис. тонн при врожайності 15,4 ц/га.
 
Крім того, технічних культур намолочено: соняшнику — 13,8 млн. тонн при врожайності 22,8 ц/га; сої — 4,3 млн. тонн при врожайності 25,7 ц/га; ріпаку — 2,7 млн. при врожайності 26,1 ц/га. Цукрових буряків уже накопали 13,3 млн. тонн. На площі 270 тисяч гектарів (97 відсотків від загальної) їх середня врожайність склала 493 центнери з гектара.
 
Тим часом Україна потихеньку переорієнтовується з експорту зернової сировини на освоєння внутрішнього та зовнішнього ринків із продуктами переробки.
 
Зокрема, за останніми статистичними даними, Державна продовольчо-зернова корпорація України збільшила обсяги реалізації борошна та висівок на внутрішній ринок більш як у півтора раза.
 
Протягом перших чоти­рьох місяців поточного маркетингового року (липень-жовтень) реалізовано 36,3 тисячі тонн борошна та висівок. Це склало 22 відсотки від планових показників та на 56 відсотків перевищило обсяги відвантаження аналогічного періоду минулого року.
 
На сьогодні більше половини контрагентів ДПЗКУ на внутрішньому ринку — виробники готової продукції: макаронні фабрики, хлібозаводи, пекарні.
 
А найближчим часом ДПЗКУ планує увійти в роз­дрібні мережі України з продукцією переробки вже під власною торговою маркою. Самодостатність — обнадійливий фактор для стабілізації аграрної економіки країни.