Кремль на виборах президента України підтримуватиме Тимошенко — головний редактор «Ехо Москви»

23.11.2018
Кремль на виборах президента України підтримуватиме Тимошенко — головний редактор «Ехо Москви»

На російському телебаченні зазвучали меми про Юлю-рятівницю.

Президент Росії Володимир Путін чітко дав зрозуміти, що буде підтримувати на президентських виборах лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко.
 
 
Таку думку в ефірі радіостанції «Ехо Москви» висловив її головний редактор і відомий російський ліберал Олексій Венедиктов.
 
Проведенням виборів на підконтрольних бойовикам територіях Донецької та Луганської областей Кремль пішов на «повне порушення» Мінських угод і дав зрозуміти, що за нинішньої влади в Україні конфлікт на Донбасі врегульовано не буде.
 
«Я думаю, важливі не вибори «ЛНР» і «ДНР» а те, що Путін сказав, що з нинішньою владою в Україні ми не просунемося нікуди, — зауважує Венедиктов. — Беручи до уваги президентську кампанію, це очевидний знак того, що Кремль підтримуватиме Юлію Тимошенко на президентських виборах». 
 
Олексій Венедиктов додає, що внесення Тимошенко до санкційного списку РФ не тільки не зашкодить кандидатці в президенти, а навіть допоможе її електоральним шансам. Ці санкції — такий хитрий хід, аби приховати зв’язки Юлії Володимирівни з Кремлем.
 
«Це дуже допомагає. Ви всі вважаєте, що вони дуболами, а вони урфін-джюси (Венедиктов порівнює ситуацію з героями казки «Смарагдове місто», де Урфін Джюс за допомогою чарівного порошку створив армію дерев’яних солдатів-дуболамів і захопив владу. — Ред.). Вони порошком її посипають», — наголошує головний редактор «Еха Москви».
 
Цієї ж точки зору дотримується й російський політолог та представник Московського центру Карнегі Андрій Колесников: «Чому Тимошенко потрапила в цей [санкційний] список? Дівчина, загалом, різнобічна, цілком собі договороздатна, і вона це показувала в ході переговорів з Путіним неодноразово. Може бути, це якраз задля того, щоб допомогти їй і, навпаки, показати українському народу, що це якоюсь мірою антиросійський політик». Тобто Тимошенко в цьому списку насправді саме для того, аби замаскувати її проросійську суть.
 
Колесников переконаний: у Кремлі дуже розраховують на перемогу Тимошенко і не приховують незадоволення Порошенком. Останній реально дратує Москву, й заяви Путіна про те, що з нинішньою владою ні про яку нормалізацію відносин з Україною він домовлятися не збирається, свідчить про те, що він має певні очікування. 
 
Тим часом на російському телебаченні вже зазвучали меми про те, що Тимошенко — єдиний український політик, який може принести мир на Донбас.
 
Навіть російський телеканал «Звєзда», який підпорядковується Міноборони РФ, ще з вересня активно піарить «нову стратегію миру на Донбасі», яку представила Тимошенко. Це очевидний натяк на те, що Тимошенко — саме той політик, з яким Кремль шукатиме порозуміння. 
 
Водночас журналіст і політичний коментатор Віталій Портников у своєму огляді на «Радіо Свобода» наголошує: «Росія ніколи ні з ким в Україні домовлятися взагалі-то не збиралася. Кремль або домагався свого шантажем і підкупом — або чекав наступника, щоб його шантажувати або корумпувати. Ніякого іншого уявлення про домовленості з Україною в Москві просто не існує, як не існує і розуміння того, що Україна — це держава, а не бунтівна територія самої Росії». Саме тому ніяких «домовленостей» між Путіним і наступним українським Президентом не може бути, «тому що йому потрібні не домовленості, а капітуляція». 
 
Питання лише в тому, хто най­зручніший для цього кремлівського шантажу?