Росія нарощує військову присутність в Азовському та Чорному морях

21.11.2018
Росія нарощує військову присутність в Азовському та Чорному морях

Корвет берегової охорони ФСБ.

Спокій на українських морях залишився в минулому через дії країни-агресора. Черговим російським «сюрпризом» стало прибуття до Ростова корвета берегової охорони ФСБ Росії, який планують доправити до Азовського моря. Цей російський прикордонний сторожовий корабель — перший із модернізованого проекту «Светляк».
 
«У кораблів нової модифікації змінилася форма надбудови — решітчасту щоглу замінили на монолітну, а замість кормової артустановки з’явився майданчик для запуску безпілотних літальних апаратів», — написав керівник проекту «Майдан закордонних справ» Андрій Клименко на своїй сторінці у «Фейсбуці».
 
Наголосимо, що це вже 8-й російський корабель, який зайшов в Азовське море за останній місяць. Сім із них — бойові кораблі прикордонної служби Росії, ще один — новий аварійно-рятувальний для Чорноморського флоту Росії.
 
На думку пана Клименка є дві причини, чому Москва прагне саме зараз наростити присутність в Азовському морі: по-перше, скоро ріки замерзнуть — і тоді Росія не зможе перекидати невеликі кораблі ні в Азовське, ні в Чорне моря; по-друге, припускає керівник проекту «Майдан закордонних справ», Росія може мати певний план дій в Азовському морі навесні і зараз готується до них.
 
 
Варто звернути увагу на те, що великі прикордонні кораблі — такі як «Керч» і «Бєзупрєчний» — мають артилерійське озброєння (крім трьох кулеметів), у них на борту є вертоліт, безпілотник та два швидкісних катери.
 
Нагадаємо, що не так давно заступник міністра МЗС РФ Григорій Карасін запевняв, що «Росія не планує нарощувати військову міць в Азовському морі у відповідь на посилення там української присутності».
 
«У нас на Азові немає військових баз, військові кораблі переважно забезпечують безпеку кримського моста», — додав російський дипломат.
 
Нахабство РФ на морі не залишилося без уваги наших закордонних партнерів. Зокрема, Велика Британія закликала Росію припинити затримувати судна та перешкоджати доступу кораблів до Азовського моря після того, як це питання напередодні обговорили у Раді із закордонних справ ЄС.
 
У заяві від 19 листопада британське МЗС наголосило, що постійне обмеження свободи судноплавства Росією дестабілізує регіональну економіку.
 
«Росія і її сили безпеки продовжують порушувати українське та міжнародне судноплавство, створюючи перешкоди суднам, які заходять в українські порти в Азовському морі. У березні Росія відкрила незаконно збудований міст через Керченську протоку, який з’єднує Росію з окупованим Кримським пів­островом. Із того часу Росія проводить операції із зупинки та обшуку вантажних суден, які прибувають та від­пливають з українських портів в Азовському морі. Це спричиняє затримки, значне збільшення транспортних витрат і зниження доходів українських портів», — наголосили у британському зовнішньополітичному відомстві.
 
У Лондоні підрахували, що протягом цього часу понад 200 суден постраждали від «політики, яка завдає шкоди економіці України та підриває її суверенітет». Британці висловили також стурбованість зростанням військової присутності Росії в Азовському морі й наголосили, що підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в межах її визнаних кордонів і територіальних вод. І закликали Росію забезпечити безперешкодний доступ торгових суден через Керченську протоку та Азовське море.
 
Цими днями міністри закордонних справ ЄС обговорили конкретні заходи у зв’язку з протиправною діяльністю РФ в Азовському морі й пообіцяли застосувати «цільові заходи».
 
Додамо, що Україна також не сидить склавши руки, а адекватно реагує на потенційні загрози своїй нацбезбеці, тим паче що тривожні дзвіночки звучать і на Чорному морі.
 
Тому най­ближчим часом наша країна вдвічі збільшить зону контролю над прибережним чорноморським кордоном — із 12 до 24 морських миль, причому всі дії чітко відповідатимуть міжнародному праву.
 
У Верховній Раді відповідний законопроект у першому читанні вже підтримали 238 народних депутатів. А загалом розроблено цілу концепцію витіснення російського агресора з українських територіальних вод.