Головний поєдинок жіночого чемпіонату світу проходить без гросмейстерів з України

20.11.2018
Головний поєдинок жіночого чемпіонату світу проходить без гросмейстерів з України

Марія Музичук — бронзова призерка ЧС-2018 з шахів. (Фото з сайта chess-news.ru.)

Дві найсильніші за рейтингом ФІДЕ українські шахістки — Ганна та Марія Музичук — на чемпіонаті світу в Ханти-Мансійську підтвердили свій високий статус, показавши кращий поміж своїх співвітчизниць результат на турнірі.
 
 
Утім жодній із сестер не вдалось  дістатися фінального поєдинку, хоча від кожної з них можна було очікувати високого результату.
 
 
Нагадаємо, що на попередньому «мундіалі» Ганна фінішувала другою, а Марія залишиться в історії планетарних першостей як 15-та за ліком чемпіонка світу, котрою вона стала в 2015 році.
 
До слова, в грудні 2012 року саме в Ханти-Мансійську відбулось коронування першої в історії незалежної України шахової королеви — Ганни Ушеніної. Утім цього разу в чемпіонський титул дістанеться представниці Китаю або ж Росії.
 
Попри те, що у рейтингу ФІДЕ молодша з сестер Музичук — Марічка — посідає нижчу, ніж її сестра, позицію, саме вона (а не Ганна — третя шахістка планети) завершує ЧС-2018 на призовій позиції.
 
Закінчивши змагання на стадії півфіналу, Марія отримала від організаторів змагань вітання зі здобуттям «бронзи», хоча формально розіграш такої нагороди не проводили.
 
Водночас, поступившись у 1/2 фіналу своїй колишній землячці та співвітчизниці Катерині Лагно, котра нині представляє Росію, Марія Музичук, у підсумку, стала кращою з українок на ЧС-2018.
 
Цікаво, що в Ханти-Мансійську Музичук-молодша демонструвала вельми нестабільну гру. Кілька разів вона перебувала за крок до вильоту, коли білими програвала першу партію раунду, утім щоразу демонструвала високий клас, вирівнюючи в повторній партії (граючи вже чорними) рахунок у «класиці».
 
Разом з тим обидві класичні партії півфіналу проти Лагно Марія зіграла внічию, однак коли справа дійшла до швидких шахів, суперничати з чемпіонкою світу з рапіду та бліцу Музичук не змогла.
 
Старшу із сестер Музичук вважали однією з головних фавориток ЧС-2018, утім її турнірний шлях обмежився чвертьфіналом проти господарки змагань Олександри Костенюк. Попри те, що Ганна тричі вигравала світові чемпіонати зі швидких шахів, подолати Костенюк в атмосфері «прискореного» часу вона не змогла.
 
Не набагато далі просунулась турнірною сіткою й сама Костенюк, котра в наступному раунді поступилася рейтинг-фавориту змагань — чинній чемпіонці світу, другій шахістці планети Цзюй Веньцзюнь з Китаю.
 
Захищаючи свій титул, здобутий на початку року в матчі за шахову корону проти своєї співвітчизниці — переможниці попереднього ЧС Тань Чжуньї — Веньцзюнь не програла в Ханти-Мансійську ще жодної партії, дійшовши до фіналу найкоротшим шляхом, жодного разу не граючи «рапіди», «бліци» та «армагеддони». Перша партія її протистояння з Лагно завершилася миром. Попереду ж іще три класичні зустрічі...